Herning Vand ejer og driver tre vandværker – Nordre, Østre og Vestre Vandværk.
Fælles for alle tre vandværker er, at vandet kommer fra vores 22 boringer (læs mere om disse længere nede på siden) og ledes ind på værkerne, hvor vandet gennemgår en simpel vandrensning. Vandet renses for okker, mangan og kulsyre, så det bliver rent og velsmagende. På Nordre og Østre vandværk kan pH-værdien være mindre end 7. Da kravet for pH er mellem 7 – 8,5, tilsættes en meget lille mængde lud, inden vandet ledes ud af vandværket.
De tre vandværker forsyner borgerne i det blå område på kortet med rent, friskt drikkevand. Den resterende del af kommunen forsynes med vand fra lokale, private vandværker.
Er du nysgerrig på de tekniske detaljer om de enkelte vandværker, finder du mere info om dem herunder.
Fremtidens vandværk
I 2020 blev det besluttet at investere i et nyt vandværk, der skal afløse de tre eksisterende vandværker. Arbejdet med det nye vandværk, kan du følge her.
Boringer og kildepladser
Vandet fra vores tre vandværker kommer fra 22 boringer, hvor det hentes fra dybder ned til 190 meter. Generelt giver dybe boringer en god beskyttelse til grundvandet. Det varer længere før evt. forureninger er sivet ned til det dybe grundvand, og de dybe grundvandsmagasiner er beskyttet med nogle lerlag.
Hvad er en kildeplads?
Det geografiske område, hvor der er placeret en eller flere boringer, kaldes en kildeplads. Rundt omkring en kildeplads er der oftest en beskyttelses-zone, hvor der er forbud mod grundvandstruende aktiviteter såsom gødskning og brug af pesticider. Når vi placerer en kildeplads, kigger vi især på at finde et område med minimale trusler mod vandkvaliteten. Derfor ligger mange kildepladser i eller i nærheden af et skovområde.