Vandets kredsløb
Der har været vand på jorden stort set lige så længe, som jorden har eksisteret. Det skete, da jorden stødte sammen med isplaneter. Siden atmosfæren blev skabt for ca. 3,8 milliarder år siden, har vi haft dem samme mængde vand på jorden. Vandets kredsløb er en konstant cyklus, hvor vandet bevæger sig både på overfladen og fra lag nede i jorden, ud mod søer, vandløb og hav. Derfra fordamper noget af det og falder igen som regn eller sne. Og så starter vandets bevægelse ned i jorden igen. Vandets kredsløb betyder, at det vand, vi har på jorden i dag, er det samme vand som på dinosaurernes tid.
Tegningen her ved siden af viser en model af vandets kredsløb i naturen. Tallene angiver hvor lang tid, vand befinder sig i de enkelte stadier.
Grundvand
Næsten alt drikkevand, der indvindes i Danmark, stammer fra grundvandet, ligesom de fleste søer, fjorde, vandløb og åer består af grundvand. Det er derfor afgørende for miljøet, at vi passer godt på vores grundvand og beskytter det mod udefrakommende påvirkninger.
Grundvandet dannes af nedbør, der siver ned under jordoverfladen. Inden grundvandet anvendes til drikkevand pumpes det op via vandværket, hvor det iltes og filtreres for sundhedsskadelige stoffer, så forbrugerne sikres rent og friskt drikkevand.
Spildevand
Spildevand er en fælles betegnelse for alt det vand, der udledes fra husstande, virksomheder, industriområder og nedbør. Spildevand er derfor sammensat af mange forskellige stoffer og mikroorganismer, der kan forurene omgivelserne.
Spildevandet renses på rensningsanlæg, hvor det gennemgår en mekanisk, biologisk og kemisk rensning, hvorefter det kan udledes i naturen uden at forårsage skade på miljøet.
Regn og klima
Det regner mere og kraftigere i Herning end det gjorde for bare 40 år siden. Den mere regn, der falder i dag og fremover, vil falde i efteråret og vinteren, hvor fordampningen er lille. Det betyder, at konsekvenserne bliver mere mærkbare, end hvis den mere regn kom om sommeren.
Om sommeren vil vi til gengæld opleve, at regnen oftere vil komme som kraftig regn i form af tordenbyger eller skybrud. Siden sommeren 2018 har Herning haft seks skybrud, og i juni 2020 havde vi ovenikøbet et dobbelt skybrud.
Klimaforandringer er synderen
Det er en hel simpel grund til, at det regner mere. Den grund hedder global opvarmning. Flere mennesker på jorden og mere forbrug betyder, at vi leder mere og mere CO2 ud i atmosfæren. CO2’en lægger sig som et låg hele vejen rundt. om jorden og gør, at jordens varme ikke kan slippe væk. Det opvarmer atmosfæren og øger mængden af vanddamp. Den vanddamp falder som regn (eller andet nedbør).
Konsekvenserne
En konsekvens af den øgede mængde nedbør er, at grundvandet stiger. Det terrænnære grundvand er i gennemsnit steget én meter de seneste 30 år. Det giver større risiko for indsivning af grundvand i gamle og utætte kloakker. Kloakken skal derfor lede mere vand væk, end den oprindelig er designet til. Derfor oplever flere oversvømmede kloakker, kældre, haver og marker.