Hvad er PFAS?
PFAS, som er en forkortelse for perfluoroalkylstoffer, er en gruppe af syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne i fødevareemballage, brandslukningsskum, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling.
Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende. Stofferne akkumuleres i menneske- og dyrekroppen, så udfordringen med PFAS består i, at jo mere PFAS den enkelte indtager over tid, jo mere udsat vil man være for negative helbredseffekter.
PFAS findes i dag flere steder i jord, grundvand, spildevand og slam.
PFAS og drikkevand
PFAS er desværre dukket op i drikkevandet flere steder i Danmark. Herning Vand samarbejder med relevante myndigheder i forhold til undersøgelser af vores vand både ved boringerne, ved vandværkerne og ved forbrugerne.
Men får du drikkevand fra Herning Vand kan du være tryg. Vi sikrer nemlig, at vandet, du drikker, er rent og sundt. Vi tester løbende vandet i alle vores led fra indvinding, til produktion og til distribution, og der er ikke fundet PFAS i målingerne. Du kan derfor roligt drikke vandet i Herning uden at bekymre dig om PFAS. Du kan desuden være sikker på, at er der noget galt, ville vi øjeblikkeligt melde det ud.
Har du lyst til at dykke ned i de analyser, vi løbende tager af vandet ved vores boringer og i drikkevandet fra vores vandværker, er vores analyser offentlig tilgængelige på vores website.
PFAS og spildevand
Når industrier og almindelige forbrugere anvender produkter, der indeholder PFAS, kan PFAS ende i kloakken og dermed ende i det spildevand, vi får ind på renseanlæggene. Derved kan PFAS-forurenet spildevand ende i spildevandsslammet.
Størstedelen af det materiale, vi fjerner under den biologiske rensning af spildevand, kaldes spildevandsslam. Spildevandsslam består primært af mikroorganismer, der har renset spildevandet for fx organisk materiale, fosfater med mere, så vandet igen kan indgå i naturens kredsløb. Først ledes slammet til en såkaldt rådnetank, hvor materialet nedbrydes af bakterier under produktion af biogas, hvorefter det afvandes. Vi producerer årligt ca. 5.000 ton spildevandsslam hos Herning Vand, der efter endt efterbehandling afhentes af Hede Danmark.
Vi har siden 2021 testet vores slam for PFAS. De seneste tre slamprøver har et gennemsnitligt indhold af PFAS på 9,1 nanogram/kg TS (tørstof). Den vejledende grænseværdi er 10 nanogram/kg TS.
PFAS og grundvandsmagasiner
Der er ikke registreret kendte PFAS-forureninger i dybe grundvandsmagasiner, hvorfra Herning Vand indvinder grundvand til produktion af drikkevand.
Region Midtjylland er myndighed i forhold til kortlægning af fundne forureninger. Undersøgelser har indtil nu kun konstateret PFAS-forurening i terrænnært grundvand. Regionen har i de konkrete tilfælde ikke vurderet, at der er tale om forureninger, der udgør nogen reel trussel for det dybereliggende grundvand, Herning Vand indvinder.
Herning Vand indvinder grundvand fra ca. 100 meters dybde i de områder, hvor der ved overfladen er fundet forurening med PFAS (mindre end 10 meter under terræn). Grundvandsstrømningen i det terrænnære grundvand er imod nærmeste vandløb. Den største del af det vand, der befinder sig lige under terræn, vil over tid afstrømme til netop vandløbet, og dermed vil det PFAS-forurenede vand sandsynligvis aldrig nå det dybe magasin, og dermed ikke være en trussel for vores drikkevand.
Udover at Herning Vand løbende kontrollere vandet for indhold af PFAS både ved vores boringer, ved vandværket og ved forbrugerne, holder forureningsmyndighederne også øje med evt. kendte forureninger. Hvis der på sigt vurderes at være en risiko i forhold til dybe grundvandsmagasiner, vil der på myndighedernes foranledning igangsættes afværgende foranstaltninger for at sikre det dybtliggende grundvand.