Hvad er kloakken?
Kloakken er det system af rør og brønde under og omkring din bolig, der leder spildevand fra dit køkken og badeværelse – og i mange boliger også regnvand – væk fra din matrikel og ud i det kommunale kloaknet og videre hen til renseanlægget.
Kloakrørene samles i forskellige brønde, som igen leder spildevandet videre igennem rør til de store kommunale kloakrør, der løber i vejen. Herfra transporteres spildevandet til renseanlægget.
Da kloakrørene skråner, trækker tyngdekraften vandet fremad, men med jævne mellemrum er der bygget pumpestationer, der løfter spildevandet op i højden, så det igen kan løbe fremad og ende på renseanlægget.
Kloakken er nok ikke den installation, du giver mest opmærksomhed. Men der er mange gode grunde til jævnligt at tjekke kloakken for skader og samtidig rense den. Vedligeholder du ikke din kloak, kan du risikere vandskade.
Her på siden fortæller vi dig om hvad, der er henholdsvis dit, Herning Vand og Herning Kommunes ansvar i forhold til kloakken, vi gør dig klogere på kloakseparering og vi kommer med gode råd i forhold til skelbrønd.
Kloaknettet i Herning Kommune
De første kloakledninger i Herning blev lagt i slutningen af 1800-tallet, og i dag har Herning Vand cirka 1500 kilometer kloakledninger, hvoraf cirka 30 procent af det kloakerede areal fortsat er fælleskloakeret.
De seneste fem år har Herning Vand i gennemsnit investeret cirka 63 millioner kroner årligt i kloakrenovering og ‑separering. Renovering af kloakkerne er primært rettet mod separatkloakering på grund af de vigtige fordele herved såsom klimasikring og lavere samlede driftsomkostninger. Det kan du læse mere om her.
Behovet for at renovere de ældste dele af de separatkloakerede områder i Herning trænger sig dog også på. Den del af det kloakerede areal, der stadig er fælleskloak, skal for det mestes vedkommende på sigt separeres. Alene det vil kræve en investering i størrelsesorden 2,5 milliarder kroner. Det vil med det nuværende investeringsniveau vare cirka 40 år, inden al fælleskloak er udskiftet. Hvilke områder, der renoveres/separeres før andre, afgøres af flere faktorer. Myndighedskrav skal altid opfyldes.
Noget af det der derudover vægter højt i prioriteringen, er risikoen for svigt i vitale dele af kloaksystemet – områder, hvor et svigt kan få store konsekvenser, såsom ved store veje og jernbaner, store mængder af uvedkommende vand og manglende overholdelse af service.
Herning Vands renoveringsplanlægning rækker omkring to til fire år frem med en planlægningshorisont på op til fire år.
Hvad er dit ansvar som grundejer?
Når du ejer et hus, er alle kloakledninger og brønde på din grund din private ejendom. Det er matrikelskellet, der markerer grænsen mellem dit og Herning Vands kloaksystem. Det er dit ansvar at holde kloaksystemet på din grund i orden – det vil sige, at det er i god stand, tæt og rigtig sammenkoblet, ligesom det er dit ansvar at få spulet og repareret kloakledningerne, hvis der opstår fejl. Du har også selv ansvaret for at vedligeholde din stikledning og skelbrønd – også selvom Herning Vand eventuelt har betalt og installeret den. En tæt kloak er også en fin rottesikring, selv om det ikke er en garanti for nul rotter. Herning Vand skal sørge for afledning af tagog overfladevand samt spildevand fra din grund fra stueplan. Det er dit eget ansvar at sørge for afledning af spildevand fra en eventuel kælder.
Det lovmæssige
Det er Bygningsreglementet (BR18), der stiller krav til, at det er den enkelte ejendom og dermed husejeren, der skal sikre sig mod opstigende vand fra kloakken. Her har det fra det første Afløbsregulativ fra 1913 været klart, at en bygningsejer selv er ansvarlig for at sikre sin kælder mod indtrængende vand fra kloakken.
Hvad er Herning Vands ansvar?
Vi har ansvaret for kloakledninger, der findes i de offentlige veje.
Hvilke rammer arbejder Herning Vand under?
Der er flere strategier og planer, der sætter rammerne for det arbejde og det serviceniveau, Herning Vand skal levere. Først og fremmest arbejder vi ud fra Herning Vands ejerstrategi, der revideres hvert fjerde år. Ejerstrategiens formål er at sikre Herning Kommunes interesse som ejer af Herning Vand, og at Herning Vand fortsat spiller en aktiv del i udviklingen af kommunen. Derudover opsætter kommunens spildevandsplan, vandforsyningsplan, klimatilpasningsplan og ikke mindst kommuneplanen diverse rammer og regler, som Herning Vand skal følge. De giver grundlaget for blandt andet takster, gebyrer og vores levering.
Det lovmæssige
Udover diverse strategier og planer er Herning Vand, som enhver anden virksomhed, også underlagt regulering og tilsyn. Vandforsyningsloven og Miljøbeskyttelsesloven er de to primære lovgivninger. Derudover har Vandsektorloven fra 2009 stor betydning for alle offentligt vandselskaber, som Herning Vand. Vandsektorloven er den lovmæssige ramme for udskillelse af vand- og spildevandsselskaberne i selvstændige selskaber.
Konkurrencestyrelsen, Miljøstyrelsen og Herning Kommune holder øje med, at Herning Vand lever op til alle forpligtelser, herunder også prisen.
Hvilket serviceniveau skal Herning Vand levere?
Herning Kommunes spildevandsplan opstiller rammer og regler for, hvilket serviceniveau Herning Vand skal levere i forhold til kommunen og dig som kunde. Her skelner man mellem, om kloaknettet er fælles- eller separatkloakeret. Kloaknettet i de fælleskloakerede områder skal designes og driftes, så det kan håndtere en 10-års hændelse. Det betyder, at der ikke må ske opstuvning til terræn mere end statistisk set hvert 10. år. Kloaknettet i de separatkloakerede områder skal designes og driftes, så det kan håndtere en fem-års hændelse. Det vil sige, at der ikke må ske opstuvning til terræn mere end statistisk set hvert femte år. Kloaknettet i Herning er dimensioneret til – og bliver driftet, så det lever op til disse krav. Den ældre del af kloaknettet er dimensioneret i henhold til praksis på udførelsestidspunktet. Sidenhen er det begyndt at regne mere, og det er blandt andet derfor, vi oplever problemer.
Hvad er Herning Kommunes ansvar?
Herning Kommune spiller flere forskellige roller. De er myndigheden, der har ansvar for spildevandsplanlægning, offentlige veje og planlægning af klimatilpasning, ligesom de ejer Herning Vand A/S.
Herning Kommune er myndighed
Herning Kommune har som øverste myndighed ansvaret for at udarbejde en tiårs spildevandsplan, som fastsætter krav og serviceniveau for håndtering af tag- og overfladevand samt spildevand. Kommunen skal som myndighed også udarbejde en plan for klimatilpasning. Med til den opgave hører også at fastsætte af serviceniveauet for Herning Vand.
Det er også kommunen, der giver en lang række tilladelser som for eksempel udledning af renset regn- og spildevand til søer og vandløb, tilslutning til kloaknettet, gravearbejder i vejarealer med mere, grundvandssænkning og udledning af oppumpet grundvand og afkobling af regnvand (for eksempel ved nedsivning).
Det er kommunens ansvar
Det er reelt set kommunens ansvar at fjerne dit spildevand fra stueplan og sikre, at det offentlige kloaksystem er i orden. I praksis ligger denne opgave dog hos Herning Vand. Derudover har Herning Kommune ansvaret for afvanding af offentlige arealer, de fleste veje samt kommunale institutioner med videre. Herning Kommune ejer og driver rendestensbrøndene og stikledningen til disse.
I beredskabssituationer så som store kritiske skybrud er det kommunens ansvar i samarbejde med for eksempel brandvæsen, politi og Beredskabsstyrelsen at pumpe vandet væk fra kritiske steder (de steder, hvor kommunen i forvejen har ansvaret), omlægge trafikken og tage hånd om de dele af den kommunale service, der kan blive påvirket af den ekstra vand såsom nødlokaler til skolebørn i tilfælde af en oversvømmet skole.
Herning Kommune ejer Herning Vand A/S
Indtil 2009 var Herning Kommune både myndighed og stod for driften. I 2009 blev drift og myndighedsudøvelse med Vandsektorloven adskilt, så kommunen står for myndighedsopgaver, mens Herning Vand står for den strategiske investeringsplanlægning og den daglige drift af selskabet.
Kloakseparering
Alle kloakker i Herning Kommune skal separeres. Det giver arbejde både for os og for dig som husejer, hvis du bor på en vej med fælleskloak.
Men hvad betyder det at få separeret kloakken? Hvorfor gør vi det? Og hvad er dit ansvar som husejer?
Svarene på alle de spørgsmål har vi samlet på en side. Den finder du via linket herunder.
Skelbrønd ved kloakfornyelse
Du skal som grundejer sørge for, at det er muligt at rense din
kloak inde på din grund. Det er muligt med en skelbrønd.
En skelbrønd er en mindre brønd, med rense- og inspektionsmulighed, som er placeret på din grund – ca. 1 meter fra skel.
Vi har samlet en masse gode råd og info om muligheden for at få tilskud til en skelbrønd. Du finder det hele ved at klikke på knappen herunder.
Hvor findes kloakledningerne?
Hvis ikke du selv har byggetegningerne fra da din ejendom blev bygget, kan det være svært at finde ud af præcis, hvor ledninger og kloakker er placeret på din grund.
Endnu sværere kan det være at finde ud af, hvor kloakkerne er placeret i vejen eller i et område som helhed.
I Herning Kommunes byggesagsarkiv kan du finde alle tidligere byggesager og tegninger over din matrikel. Du finder aktivet via linket herunder.
Overløb
Et af tidens varme miljøemner er udledning af urenset spildevand til vores vandløb og åer. Fænomenet hedder overløb, og i denne video forklarer vi dig, hvad det er og hvorfor det sker.
Kloakeftersynsordningen
I forbindelse med køb og salg af private boliger er et eftersyn af kloakken ikke en del af den lovpligtige tilstandsrapport.
Derfor anbefaler vi altid, at sælger og køber bliver enige om at få foretaget et kloakeftersyn i forbindelse med handlen.
Vi har samlet relevant information om ordningen på linket herunder.
Spuling af kloakken
I forbindelse med den løbende vedligeholdelse af kloaksystemet, foretager vi ind i mellem spuling af kloakkerne.
Spulingen foretages af en ekstern samarbejdspartner, og du bliver altid adviseret med en seddel i din postkasse og via sms, inden der bliver spulet i dit kvarter.
Læs mere om ordningen og find gode råd til at undgå vand på gulvet i forbindelse med spulingen på linket herunder.
Vil du svømme i det, du hælder i risten?
Bor du i et område, der er separatkloakeret, betyder det, at vand fra veje, tage og fliser ledes urenset til nærmeste vandløb eller sø og ender til sidst i havet. Derfor er det vigtigt, at der ikke kommer andet end regnvand i de riste, som findes på veje og pladser i dit lokalområde.
For at minde dig om det, har vi nogle steder i kommunen placeret blå fisk ved rendestensbrøndene. Fisken skal minde dig om, at alt, hvad du hælder i risten, ender i vores fælles vandmiljø. Via linket herunder finder du en række gode råd, du nemt kan følge for at sikre sundt vand.
Vejledninger
For at gøre det nemt og overskueligt for dig, har vi samlet alle vores vejledninger om eksempelvis skelbrønd, kloakseparering og vand i kælderen på en side.
Siden finder du ved at klikke på linket herunder.