Om kloak

Alt du skal vide om klo­ak, sepa­re­ring og skelbrønd

Viden og Materialer > Om klo­ak

Hvad er kloakken?

Kloakken er det system af rør og brøn­de under og omkring din bolig, der leder spil­de­vand fra dit køk­ken og bade­væ­rel­se – og i man­ge boli­ger også regn­vand – væk fra din matri­kel og ud i det kom­mu­na­le klo­ak­net og vide­re hen til renseanlægget.

Kloakrørene sam­les i for­skel­li­ge brøn­de, som igen leder spil­de­van­det vide­re igen­nem rør til de sto­re kom­mu­na­le klo­a­k­rør, der løber i vej­en. Herfra trans­por­te­res spil­de­van­det til renseanlægget.

Da klo­a­k­rø­re­ne skrå­ner, træk­ker tyng­de­kraf­ten van­det fremad, men med jæv­ne mel­lem­rum er der byg­get pum­pe­sta­tio­ner, der løf­ter spil­de­van­det op i høj­den, så det igen kan løbe fremad og ende på renseanlægget.

Kloakken er nok ikke den instal­la­tion, du giver mest opmærk­som­hed. Men der er man­ge gode grun­de til jævn­ligt at tjek­ke klo­ak­ken for ska­der og sam­ti­dig ren­se den. Vedligeholder du ikke din klo­ak, kan du risi­ke­re vandskade.

Her på siden for­tæl­ler vi dig om hvad, der er hen­holds­vis dit, Herning Vand og Herning Kommunes ansvar i for­hold til klo­ak­ken, vi gør dig klo­ge­re på klo­ak­se­pa­re­ring og vi kom­mer med gode råd i for­hold til skelbrønd.

ORIENTERINGSMØDE FOR KLOAKMESTRE OG ENTREPRENØRER I HERNING KOMMUNE

Kloaknettet i Herning Kommune

De før­ste klo­ak­led­nin­ger i Herning blev lagt i slut­nin­gen af 1800-tallet, og i dag har Herning Vand cir­ka 1500 kilo­me­ter klo­ak­led­nin­ger, hvoraf cir­ka 30 pro­cent af det klo­a­ke­re­de are­al fort­sat er fælleskloakeret.

De sene­ste fem år har Herning Vand i gen­nem­snit inve­ste­ret cir­ka 63 mil­li­o­ner kro­ner årligt i klo­a­krenove­ring og ‑sepa­re­ring. Renovering af klo­ak­ker­ne er pri­mært ret­tet mod sepa­rat­klo­a­ke­ring på grund af de vig­ti­ge for­de­le her­ved såsom kli­ma­sik­ring og lave­re sam­le­de driftsom­kost­nin­ger. Det kan du læse mere om her.

Behovet for at renove­re de æld­ste dele af de sepa­rat­klo­a­ke­re­de områ­der i Herning træn­ger sig dog også på. Den del af det klo­a­ke­re­de are­al, der sta­dig er fæl­les­klo­ak, skal for det mestes ved­kom­men­de på sigt sepa­re­res. Alene det vil kræ­ve en inve­ste­ring i stør­rel­ses­or­den 2,5 mil­li­ar­der kro­ner. Det vil med det nuvæ­ren­de inve­ste­rings­ni­veau vare cir­ka 40 år, inden al fæl­les­klo­ak er udskif­tet. Hvilke områ­der, der renoveres/separeres før andre, afgø­res af fle­re fak­to­rer. Myndighedskrav skal altid opfyldes.

Noget af det der der­u­d­over væg­ter højt i pri­o­ri­te­rin­gen, er risi­ko­en for svigt i vita­le dele af klo­ak­sy­ste­met – områ­der, hvor et svigt kan få sto­re kon­se­kven­ser, såsom ved sto­re veje og jer­n­ba­ner, sto­re mæng­der af uved­kom­men­de vand og mang­len­de over­hol­del­se af service.

Herning Vands renove­rings­plan­læg­ning ræk­ker omkring to til fire år frem med en plan­læg­nings­ho­ri­sont på op til fire år.

Hvad er dit ansvar som grundejer?

Når du ejer et hus, er alle klo­ak­led­nin­ger og brøn­de på din grund din pri­va­te ejen­dom. Det er matri­kel­skel­let, der mar­ke­rer græn­sen mel­lem dit og Herning Vands klo­ak­sy­stem. Det er dit ansvar at hol­de klo­ak­sy­ste­met på din grund i orden – det vil sige, at det er i god stand, tæt og rig­tig sam­men­koblet, lige­som det er dit ansvar at få spu­let og repa­re­ret klo­ak­led­nin­ger­ne, hvis der opstår fejl. Du har også selv ansva­ret for at ved­li­ge­hol­de din stik­led­ning og skel­brønd – også selv­om Herning Vand even­tu­elt har betalt og instal­le­ret den. En tæt klo­ak er også en fin rot­tesik­ring, selv om det ikke er en garan­ti for nul rot­ter. Herning Vand skal sør­ge for afled­ning af tagog over­fla­de­vand samt spil­de­vand fra din grund fra stu­e­plan. Det er dit eget ansvar at sør­ge for afled­ning af spil­de­vand fra en even­tu­el kælder.

Det lov­mæs­si­ge

Det er Bygningsreglementet (BR18), der stil­ler krav til, at det er den enkel­te ejen­dom og der­med huse­je­ren, der skal sik­re sig mod opsti­gen­de vand fra klo­ak­ken. Her har det fra det før­ste Afløbsregulativ fra 1913 været klart, at en byg­nings­e­jer selv er ansvar­lig for at sik­re sin kæl­der mod ind­træn­gen­de vand fra kloakken.

Print

Hvad er Herning Vands ansvar?

Vi har ansva­ret for klo­ak­led­nin­ger, der fin­des i de offent­li­ge veje.

Hvilke ram­mer arbej­der Herning Vand under?
Der er fle­re stra­te­gi­er og pla­ner, der sæt­ter ram­mer­ne for det arbej­de og det ser­vi­ce­ni­veau, Herning Vand skal leve­re. Først og frem­mest arbej­der vi ud fra Herning Vands ejer­stra­te­gi, der revi­de­res hvert fjer­de år. Ejerstrategiens for­mål er at sik­re Herning Kommunes inter­es­se som ejer af Herning Vand, og at Herning Vand fort­sat spil­ler en aktiv del i udvik­lin­gen af kom­mu­nen. Derudover opsæt­ter kom­mu­nens spil­de­vand­s­plan, vand­for­sy­nings­plan, kli­ma­til­pas­nings­plan og ikke mindst kom­mu­ne­pla­nen diver­se ram­mer og reg­ler, som Herning Vand skal føl­ge. De giver grund­la­get for blandt andet tak­ster, geby­rer og vores levering.

Det lov­mæs­si­ge
Udover diver­se stra­te­gi­er og pla­ner er Herning Vand, som enhver anden virk­som­hed, også under­lagt regu­le­ring og til­syn. Vandforsyningsloven og Miljøbeskyttelsesloven er de to pri­mæ­re lov­giv­nin­ger. Derudover har Vandsektorloven fra 2009 stor betyd­ning for alle offent­ligt vand­sel­ska­ber, som Herning Vand. Vandsektorloven er den lov­mæs­si­ge ram­me for udskil­lel­se af vand- og spil­de­vands­sel­ska­ber­ne i selv­stæn­di­ge selskaber.

Konkurrencestyrelsen, Miljøstyrelsen og Herning Kommune hol­der øje med, at Herning Vand lever op til alle for­plig­tel­ser, her­un­der også prisen.

Hvilket ser­vi­ce­ni­veau skal Herning Vand levere?
Herning Kommunes spil­de­vand­s­plan opstil­ler ram­mer og reg­ler for, hvil­ket ser­vi­ce­ni­veau Herning Vand skal leve­re i for­hold til kom­mu­nen og dig som kun­de. Her skel­ner man mel­lem, om klo­ak­net­tet er fælles- eller sepa­rat­klo­a­ke­ret. Kloaknettet i de fæl­les­klo­a­ke­re­de områ­der skal desig­nes og drif­tes, så det kan hånd­te­re en 10-års hæn­del­se. Det bety­der, at der ikke må ske opst­u­v­ning til ter­ræn mere end sta­ti­stisk set hvert 10. år. Kloaknettet i de sepa­rat­klo­a­ke­re­de områ­der skal desig­nes og drif­tes, så det kan hånd­te­re en fem-års hæn­del­se. Det vil sige, at der ikke må ske opst­u­v­ning til ter­ræn mere end sta­ti­stisk set hvert fem­te år. Kloaknettet i Herning er dimen­sio­ne­ret til – og bli­ver drif­tet, så det lever op til dis­se krav. Den ældre del af klo­ak­net­tet er dimen­sio­ne­ret i hen­hold til prak­sis på udfø­rel­ses­tids­punk­tet. Sidenhen er det begyndt at reg­ne mere, og det er blandt andet der­for, vi ople­ver problemer.

Hvad er Herning Kommunes ansvar?

Herning Kommune spil­ler fle­re for­skel­li­ge rol­ler. De er myn­dig­he­den, der har ansvar for spil­de­vand­s­plan­læg­ning, offent­li­ge veje og plan­læg­ning af kli­ma­til­pas­ning, lige­som de ejer Herning Vand A/S.

Herning Kommune er myndighed
Herning Kommune har som øver­ste myn­dig­hed ansva­ret for at udar­bej­de en tiårs spil­de­vand­s­plan, som fast­sæt­ter krav og ser­vi­ce­ni­veau for hånd­te­ring af tag- og over­fla­de­vand samt spil­de­vand. Kommunen skal som myn­dig­hed også udar­bej­de en plan for kli­ma­til­pas­ning. Med til den opga­ve hører også at fast­sæt­te af ser­vi­ce­ni­veau­et for Herning Vand.

Det er også kom­mu­nen, der giver en lang ræk­ke til­la­del­ser som for eksem­pel udled­ning af ren­set regn- og spil­de­vand til søer og vand­løb, til­slut­ning til klo­ak­net­tet, gra­ve­ar­bej­der i veja­re­a­ler med mere, grund­vandss­ænk­ning og udled­ning af oppum­pet grund­vand og afkob­ling af regn­vand (for eksem­pel ved nedsivning).

Det er kom­mu­nens ansvar
Det er reelt set kom­mu­nens ansvar at fjer­ne dit spil­de­vand fra stu­e­plan og sik­re, at det offent­li­ge klo­ak­sy­stem er i orden. I prak­sis lig­ger den­ne opga­ve dog hos Herning Vand. Derudover har Herning Kommune ansva­ret for afvan­ding af offent­li­ge are­a­ler, de fle­ste veje samt kom­mu­na­le insti­tu­tio­ner med vide­re. Herning Kommune ejer og dri­ver ren­de­stens­brøn­de­ne og stik­led­nin­gen til disse.

I bered­skabs­si­tu­a­tio­ner så som sto­re kri­ti­ske sky­brud er det kom­mu­nens ansvar i sam­ar­bej­de med for eksem­pel brand­væ­sen, poli­ti og Beredskabsstyrelsen at pum­pe van­det væk fra kri­ti­ske ste­der (de ste­der, hvor kom­mu­nen i for­vej­en har ansva­ret), omlæg­ge tra­fik­ken og tage hånd om de dele af den kom­mu­na­le ser­vi­ce, der kan bli­ve påvir­ket af den ekstra vand såsom nød­lo­ka­ler til sko­lebørn i til­fæl­de af en over­svøm­met skole.

Herning Kommune ejer Herning Vand A/S
Indtil 2009 var Herning Kommune både myn­dig­hed og stod for drif­ten. I 2009 blev drift og myn­dig­heds­u­dø­vel­se med Vandsektorloven adskilt, så kom­mu­nen står for myn­dig­heds­op­ga­ver, mens Herning Vand står for den stra­te­gi­ske inve­ste­rings­plan­læg­ning og den dag­li­ge drift af selskabet.

Kloakseparering

Alle klo­ak­ker i Herning Kommune skal sepa­re­res. Det giver arbej­de både for os og for dig som huse­jer, hvis du bor på en vej med fælleskloak.

Men hvad bety­der det at få sepa­re­ret klo­ak­ken? Hvorfor gør vi det? Og hvad er dit ansvar som husejer?

Svarene på alle de spørgs­mål har vi sam­let på en side. Den fin­der du via lin­ket herunder.

Skelbrønd ved kloakfornyelse

Du skal som grun­de­jer sør­ge for, at det er muligt at ren­se din
klo­ak inde på din grund. Det er muligt med en skelbrønd.

En skel­brønd er en min­dre brønd, med rense- og inspek­tions­mu­lig­hed, som er pla­ce­ret på din grund – ca. 1 meter fra skel.

Vi har sam­let en mas­se gode råd og info om mulig­he­den for at få til­skud til en skel­brønd. Du fin­der det hele ved at klik­ke på knap­pen herunder.

Daeksel Brosten

Hvor findes kloakledningerne?

Hvis ikke du selv har byg­ge­teg­nin­ger­ne fra da din ejen­dom blev byg­get, kan det være svært at fin­de ud af præ­cis, hvor led­nin­ger og klo­ak­ker er pla­ce­ret på din grund.

Endnu svæ­re­re kan det være at fin­de ud af, hvor klo­ak­ker­ne er pla­ce­ret i vej­en eller i et områ­de som helhed.

I Herning Kommunes byg­ge­sags­ar­kiv kan du fin­de alle tid­li­ge­re byg­ge­sa­ger og teg­nin­ger over din matri­kel. Du fin­der akti­vet via lin­ket herunder.

Overløb

Et af tidens var­me mil­jø­em­ner er udled­ning af uren­set spil­de­vand til vores vand­løb og åer. Fænomenet hed­der over­løb, og i den­ne video for­kla­rer vi dig, hvad det er og hvor­for det sker.

Kloakeftersynsordningen

I for­bin­del­se med køb og salg af pri­va­te boli­ger er et efter­syn af klo­ak­ken ikke en del af den lov­plig­ti­ge tilstandsrapport.

Derfor anbe­fa­ler vi altid, at sæl­ger og køber bli­ver eni­ge om at få fore­ta­get et klo­a­k­ef­ter­syn i for­bin­del­se med handlen.

Vi har sam­let rele­vant infor­ma­tion om ord­nin­gen på lin­ket herunder.

Spuling af kloakken

I for­bin­del­se med den løben­de ved­li­ge­hol­del­se af klo­ak­sy­ste­met, fore­ta­ger vi ind i mel­lem spuling af kloakkerne.

 

Spulingen fore­ta­ges af en ekstern sam­ar­bejds­part­ner, og du bli­ver altid advi­se­ret med en sed­del i din post­kas­se og via sms, inden der bli­ver spu­let i dit kvarter.

 

Læs mere om ord­nin­gen og find gode råd til at und­gå vand på gul­vet i for­bin­del­se med spulin­gen på lin­ket herunder.

Vil du svømme i det, du hælder i risten?

Bor du i et områ­de, der er sepa­rat­klo­a­ke­ret, bety­der det, at vand fra veje, tage og fli­ser ledes uren­set til nær­me­ste vand­løb eller sø og ender til sidst i havet. Derfor er det vig­tigt, at der ikke kom­mer andet end regn­vand i de riste, som fin­des på veje og plad­ser i dit lokalområde.

For at min­de dig om det, har vi nog­le ste­der i kom­mu­nen pla­ce­ret blå fisk ved ren­de­stens­brøn­de­ne. Fisken skal min­de dig om, at alt, hvad du hæl­der i risten, ender i vores fæl­les vand­mil­jø. Via lin­ket her­un­der fin­der du en ræk­ke gode råd, du nemt kan føl­ge for at sik­re sundt vand.

Vejledninger

For at gøre det nemt og over­sku­e­ligt for dig, har vi sam­let alle vores vej­led­nin­ger om eksem­pel­vis skel­brønd, klo­ak­se­pa­re­ring og vand i kæl­de­ren på en side.

Siden fin­der du ved at klik­ke på lin­ket herunder.