Hvornår skal du separere?
Der går normalt fem år fra beslutningen om separering er vedtaget politisk i form af tillæg til spildevandsplanen, til du som grundejer skal have separeret kloaksystemet på din egen grund.
Du kan separere kloaksystemet på egen grund både før, samtidig med eller efter, Herning Vand har separeret kloakken i vejen.
Du kan se, hvornår vi forventer at forny kloakken i din by her
Hvad er separering?
Separering af kloaknettet betyder, at vi i stedet for én ledning, der indeholder både tag- og overfladevand samt spildevand, har to ledninger. I det ene rør bliver tag- og overfladevandet ledt tilbage til naturen lokalt via regnvanssøer og til vandløb.
Spildevandet fra din ejendom ledes til renseanlægget i den anden ledning, hvor det gennemgår en mekanisk, biologisk og kemisk rensning, inden det igen ledes ud i naturen.
Hvorfor separerer vi?
Der er flere grunde til, Herning Vand – og alle andre forsyninger i Danmark – bruger tid og ikke mindst penge på at separere vores kloakker. Først og fremmest bliver tag- og overfladevand ikke blandet med spildevand, men ledes via regnvandsbassiner direkte ud i nærmeste vandløb. Miljøet og ikke mindst dyre- og plantelivet omkring vandløbene får dermed direkte glæde af overfladevandet.
Dernæst har separering en stor betydning i forhold til den mængde af vand, renseanlægget skal modtage. Jo mindre vand, jo færre omkostninger. Det har også stor betydning, at det er lettere at styre rensningen, når tag- og overfladevandet ikke medtages. Spildevandsstrømmen er forholdsvis jævn året igennem, mens der – naturligvis – er store udsving i regnvandsmængden. Det udsving bliver ikke mindre i de kommende år på grund af den øgede mængde regnvand og flere skybrud. En sidste fordel ved det separerede systemet fremfor fælleskloakering er klimasikring.
Klimasikring er også en del af pakken
Mere ekstremt vejr kræver, at man på kommunalt niveau igangsætter forskellige initiativer for at håndtere de øgede vandmængder og mindske eller undgå oversvømmelser. Herning Kommune har i samarbejde med Herning Vand lavet en klimatilpasningsplan, hvor separering indgår. Når separering er en del af klimasikring, er det fordi, man fjerner risikoen for oversvømmelse med spildevand på terræn. Hvis det regner mere, end systemet kan klare i et separatkloakeret område, vil en oversvømmelse alene være med regnvand, hvilket – næsten selvsagt – er mindre problematisk. Et vigtigt parameter i klimasikringsplanen er, at klimasikringen ikke kun skal begrænse skaderne, men gerne tilføre merværdi for borgerne. Den merværdi har allerede mundet ud i flere grønne og rekreative områder som for eksempel Lillelund Engpark.
![Hervand Tegning1[80] Separering](https://herningvand.dk/wp-content/uploads/2022/03/Hervand-tegning180.jpg)
Inden vi fornyer, ser kloakken sådan ud

Når vi er færdige med at renovere, ser det sådan ud
![Hervand Tegning2[71] Separering](https://herningvand.dk/wp-content/uploads/2022/03/Hervand-tegning271.jpg)
Man kan derudover vælge at nedsive regnvandet på sin egen grund. Det betyder, at tagvandet føres til en faskine, i et regnbed eller anden form for lokal afledningsløsning
Er der risici ved separering?
Ved kloakfornyelser er der risiko, at der kan ske skader på ejendomme, der ikke er tilstrækkeligt funderet. Læs om dit eget ansvar for at undgå dette i Byggelovens § 12.
Når vi renoverer gamle, utætte kloakledninger og udskifter dem med nye, tætte ledninger, kan det medføre, at grundvandsstanden stiger og du får problemer med rotter. Vi anbefaler altid, at du, inden vi fornyer kloakledningerne, efterser spildevandsledningen og evt. omfangsdræn og netdræn på din egen grund for at undgå rotter og vand i kælderen. Får du problemer med rotter, er der hjælp at hente her.
