Det kræver nye løsninger at sikre en grøn fremtid for kommende generationer
Derfor deltager vi ofte og gerne i diverse udviklingsprojekter, der kan være med til at udvikle bedre og grønnere løsninger på de udfordringer, vi møder. Løsninger, der er med til at sikre, at vi ikke efterlader en regning til fremtiden.
Du kan læse mere om tidligere og igangværende udviklingsprojekter herunder.
Den Trojanske Hest
Fortidens synder er ved at indhente os i form af pesticider i grundvandet. Over 100 vandboringer bliver årligt lukket på grund af fund af pesticider. Derfor deltog vi fra 2016 og fire år frem i et udviklingsprojekt, der så på, om en biologisk rensning kunne være med til at genåbne nogle af disse boringer. Den biologiske gik ud på at bruge de bakterier, der naturligt er i sandfiltrene på vandværkerne til at fjerne pesticiderne.
Projektet startede som et laboratorieforsøg, og senere blev der lavet et udvidet forsøg (med kolonner) med vand fra Nordre Vandværk her i Herning.
Projektets første fase arbejdede med pesticiderne Glyphosat og BAM og opnåede gode resultater både ved at flytte sand, som indeholder bakterier, men også ved at indsætte en ren bakteriekultur i en sandkolonne.
I 2021 gik projektet ind i anden fase som et MUDP-projekt. I samme ombæring blev projektet flyttet til Hjørring Vandselskab.
Høfde 42
Høfde 42 er gammelt deponi for kemifabrikken Cheminova beliggende ved Thyborøn og Harboøre på Vestkysten. Deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 skete i 50’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Deponiet kaldes en generationsforureningen og her findes store mængder af sundhedsfarlige- og miljøfremmestoffer bundet i sandet.
I forbindelse med oprensningen udvikles specifikke renseteknologier, som kan oprense disse stoffer fra sandet og jordbunden. Gennem dette fyrtårnsprojekt ønskes det at se mulighederne i de nye renseteknologier og undersøge om teknikkerne kan gøres gavn andre steder, her især i vandsektoren, hvor der er stigende udfordringer med miljøfremmede stoffer og krav til rensning.
Vi deltager i projektet som sparringspartner.
Lillelund Engpark
Herning Kommune har omdannet et grønt område til en naturrig søpark, der kan opsamle regnvand og forhindre store oversvømmelser. Området ligger mellem to bydele og giver mulighed for både friluftsliv og motion.
Klimasøen kan rumme 60.000 m³ vand og reducerer vandstanden i kritiske vandløb med op til 30 cm. Lillelund Engpark blev indviet den 8. juni 2018. Man kan nyde naturområdet ved at følge hjertestien rundt om søen. Vandet er ikke egnet til at bade i, men skaber basis for meget dyreliv.
På listen over de 100 bedste klimaløsninger i Danmark
Lillelund Engpark figurerer i ‘Klima100’, som er en liste over de 100 bedste klimaløsninger i Danmark. Udnævnelsen står Realdania, Sustainia og CONCITO bag.
Projektet kostede alt i alt fire millioner kroner og blev finansieret af Herning Vand.
Mereff
Biologisk fjernelse af medicinrester i spildevandet
Medicin- og kemikalierester i vores spildevand er skadelige for vandløb og åer. Cirka 96 % af medicinresterne i vores spildevand stammer fra private hjem. Kun 4 % kommer fra hospitalerne. Vi udskiller medicinresterne, når vi går på toilettet hjemme og sender dem videre til vores lokale renseanlæg.
Mereff-projektet
I fælleskab med gode samarbejdspartnere fandt og testede vi i projektet Mereff (Miljøeffektiv rensning af afløb fra renseanlægs effluenter) en biologisk metode til at rense spildevandet for genstridige medicinrester. Metoden er både økonomisk og miljømæssig bæredygtig.
Mereff-projektet blev afsluttet i efteråret 2020 og viste en reduktion i forekomsten af lægemidler i spildevandet med 93%. Desuden blev ammoniumindholdet reduceret mellem 78 – 93%.
Du finder projektets endelig rapport via linket herunder.
Struvit
Det startede med en murerbalje og et par strømpebukser
Fosfor er et grundstof, der er essentielt for alle levende celler. Vi bruger fosfor til en lang række forskellige ting – fra gødning til vores haver og i landbruget til ingrediens i vores fødevarer. Efterspørgslen stiger, men det gør den globale produktion af fosfor ikke. Fosfor bliver derfor en stadig mere knap ressource.
På vores renseanlæg kommer fosforen ind via spildevandet og må ikke udledes til vores udløb. Det skal derfor fjernes fra spildevandet, men problemet er, at fosforen udfælder sig som Struvit, der tilstopper rør, pumper og veksler.
I 2013 startede vi derfor i samarbejde med gode partnere et projekt, der skulle udvinde fosforen fra Struvit, og den 10. december, 2015 kunne vi indvi Danmarks på daværende tidspunkt største Struvitanlæg.
Anlægget har vist sig ikke at være en helt så god business case som forventet, bl.a. fordi det har været svært at afsætte slutproduktet. Vores Struvitanlæg kører dog stadig, og i 2023 blev Struvit godkendt som gødning i økologisk jordbrug, hvilket giver fornyet håb om at kunne afsætte det.