Hvorfor denne side?
Herning Kommune har besluttet, at alle kloakker skal separeres, når de fornyes. Det arbejde udfører vi for dem. Det fylder i gadebilledet og kan genere dig som borger og giver også dig som grundejer en opgave. For det er nemlig dit ansvar at få separatkloakeret kloakken på din egen grund.
Med denne side ønsker vi at fortælle dig om, hvad du som grundejer skal gøre med kloakken på din egen grund, ligesom vi håber at give dig en forståelse for, hvorfor vi kloakseparerer.
Spørgsmål?
Har du spørgsmål omkring separering, der ikke bliver besvaret på denne side, er du altid velkommen til at kontakte os. Du finder telefonnummer, email og kontortider via knappen herunder.
Hvad er separering?
Da man i 1860’erne begyndte at etablere kloakker i Danmark, lavede man ét stort kloakrør, der opsamlede alt vand – det vil sige både overfladevand og spildevand, inden det blev sendt videre til renseanlægget. Det kaldes fælleskloakering. Sådan har kloakkerne i Herning Kommune været, siden de første kloakker blev etableret sidst i 1800-tallet.
Herning Kommune begyndte i midten af 60’erne at udføre nogle af nye udstykninger som separatkloakerede. Fra 70’erne er den fremadrettede modernisering af kloaksystemet i kommunen gennemført som et separat system.
Separering af kloaknettet betyder, at vi i stedet for én ledning, der indeholder både tag- og overfladevand samt spildevand, har to ledninger. I det ene rør bliver tag- og overfladevandet via et regnvandsbassin (regnvandssø) ledt tilbage til naturen lokalt.
Spildevandet fra din ejendom ledes til renseanlægget i den anden ledning, hvor det gennemgår en mekanisk, biologisk og kemisk rensning, inden det igen ledes ud i naturen.
Hvorfor separerer vi?
Der er flere grunde til, Herning Vand – og alle andre vandforsyninger i Danmark – bruger tid og ikke mindst penge på at separere vores kloakker.
Først og fremmest bliver tag- og overfladevand ikke blandet med spildevand, men ledes via regnvandsbassiner direkte ud i nærmeste vandløb. Miljøet og ikke mindst dyre- og plantelivet omkring vandløbene får dermed direkte glæde af overfladevandet.
Dernæst har separering en stor betydning i forhold til den mængde af vand, renseanlægget skal modtage. Jo mindre vand, jo færre omkostninger. Det har også stor betydning, at det er lettere at styre rensningen, når tag- og overfladevandet ikke medtages. Spildevandsstrømmen er forholdsvis jævn året igennem, mens der – naturligvis – er store udsving i regnvandsmængden. Det udsving bliver ikke mindre i de kommende år på grund af den øgede mængde regnvand og flere skybrud.
Klimasikring er også en del af pakken
Mere ekstremt vejr kræver, at man på kommunalt niveau igangsætter forskellige initiativer for at håndtere de øgede vandmængder og mindske eller undgå oversvømmelser. Herning Kommune har i samarbejde med Herning Vand lavet en klimatilpasningsplan, hvor separering indgår.
Når separering er en del af klimasikring, er det fordi, man fjerner
risikoen for oversvømmelse med spildevand på terræn. Hvis det regner mere, end systemet kan klare i et separatkloakeret område, vil en oversvømmelse alene være med regnvand, hvilket – næsten selvsagt – er mindre problematisk.
Et vigtigt parameter i klimasikringsplanen er, at klimasikringen ikke kun skal begrænse skaderne, men gerne tilføre merværdi for borgerne. Den merværdi har allerede mundet ud i flere
grønne og rekreative områder som for eksempel Lillelund Engpark og Gjellerup Enge.
Separatkloakering – det gir” go” mening
Videoen herunder fortæller dig hvorfor, det er en rigtig god ide, at både vi og du separatkloakerer. Den fortæller dig også, hvordan du griber opgaven an.
Videoen er lavet i samarbejde med nogle af vores forsyningskollegaer og den dygtige tegner Dan R. Knudsen.
Separering på egen grund
Herning Kommune har besluttet, at alle kloakledninger i kommunen skal separeres. Da alle kloakledninger indenfor dit skel/på din egen grund er din private ejendom og dermed også dit ansvar, betyder det, at det er dit ansvar at få separatkloakeret på egen grund, hvis du bor på en vej med fælleskloak.
Hvornår skal jeg separere på egen grund?
Det er kommunens spildevandsplaner, der afgør, hvornår du skal separere på egen grund. Der gives normalt en frist på fem år, fra byrådet har vedtaget separatkloakering i et område, til du skal have gennemført separeringen på din egen grund.
Det nøjagtige tidspunkt for, hvornår vi begynder på vores del af separeringen, kender vi ikke endnu. Der er flere forhold,
der skal falde på plads, før vi kan sige, hvornår vi begynder vores
del af arbejdet. F.eks. om vores kloakledninger i dit område skal
udskiftes på grund af slitage, eller fordi de er for små. Det kan også afhænge af, om miljøtilstanden i de vandløb, som du bor i nærheden af, skal forbedres.
Du kan holde øje med kommende projekter i din by på vores hjemmeside via linket herunder.
Hvad skal du selv gøre og betale?
Herning Vand afholder alle udgifter til etablering af ny kloak i vejen. Der opkræves ikke ekstra tilslutningsbidrag i forbindelse med arbejdet.
Den udgift, du skal betale som grundejer, er udgiften til at skille regnvandet fra spildevandet på egen grund. Altså skal du sørge for, at separere på din egen grund og sørge for at regnvand og spildevand føres i hver sin ledning frem til skelgrænsen. Ved skelgrænsen vil vi tilslutte dine nye ledninger til vores system, når vi lægger nye ledninger i vejen.
Prisen for din del af arbejdet afhænger blandt andet af forholdene på din grund. Vi anbefaler, at du spørger flere kloakmestre om et tilbud på at udføre arbejdet. På den måde kan du få det rigtige arbejde til den rigtige pris, og du ved hvad det vil koste, inden du begynder på arbejdet.
Du må gerne separere på egen grund nu
Hvis du har planer om ny indkørsel, terrasse og lign. kan du med fordel separere på din grund, inden vi separerer kloakken i vejen. Så slipper du for senere at skulle grave den nye indkørsel op for at separere på din grund.
Hvor ligger ledningerne på din grund?
Hvis du skal bruge tegninger over, hvor ledningerne ligger på din grund, skal du henvende dig til Herning Kommunes byggesagsafdeling på telefon 9628 8040 eller pr. mail byggesag@herning.dk. Du kan også finde dine tegninger på www.byggesager.herning.dk
Dispensation for separering
Der kan være situationer, hvor der ikke er gode miljømæssige og økonomiske argumenter for at separere. I disse tilfælde kan du som grundejer/husejer søge om dispensation for separering på din grund.
Det er Herning Kommune, der vurderer den konkrete ansøgning og giver en eventuel dispensation.
Læs mere om hvad der kræves for at opnå dispensation via linket herunder.
Lokal afledning af regnvand (LAR)
Hvis du vil være med til at minimere mængden af regnvand, der løber i kloakken eller bruge regnen, hvor den falder – nemlig på din egen grund – er det muligt at aflede regnvand på egen grund. Det kaldes også LAR – lokal afledning af regnvand.
Det er dog ikke muligt at nedsive alle steder – for eksempel på forurenede grunde, på meget leret jord eller hvor grundvandet står højt. I de fleste tilfælde er det dog muligt at arbejde med fordampning og/eller forsinkelse.
Hvis du ønsker at aflede regnvandet på egen grund, skal du ansøge om det, hos Herning Kommune. Du finder alt nødvendig information om muligheder, regler og ansøgning på kommunens hjemmeside via linket herunder.
Mens vi arbejder
Når vi separerer kloakledningerne i vejen, kan vi ikke undgå at forstyrre din hverdag. Vi forsøger at begrænse generne mest muligt, men du risikerer:
- At der er begrænset adgang til din ejendom
- At områder er gravet op
- At der er støv, jord og støj på vejen
- At der er omkørsler
Hold dig orienteret
Inden vi begynder at grave og lægge de nye ledninger, informerer vi
dig om tidsplaner og praktiske forhold i et orienteringsbrev. Derefter
kan du løbende orientere dig om projektets status på vores hjemmeside ved at vælge Driftsinfo og Projekter i menuen eller ved at klikke på linket herunder.
Opstår der væsentlige ændringer i trafik- og adgangsforhold mv., informerer vi dig enten via SMS. en løbeseddel i postkassen eller via annoncer i lokale aviser.