Vi er bevidste om, at vi er en af livsnerverne i et moderne samfund. Vores fornemste opgave er derfor at bidrage til, at vores kunder kan leve det gode liv, uden at det sker på bekostning af naturen.
Det er vores opgave og ansvar, at vores kunder trygt kan drikke vand direkte fra hanen, og at de har tillid til, at vi håndterer regn- og spildevand på en måde, der mindsker belastningen af vores vandmiljøer. Derudover medvirker vi til at finde løsninger, der reducerer de negative effekter af klimaforandringer.
Vores opgaver udfordres i disse år af, at klimaforandringerne tilsyneladende udfolder sig langt hurtigere og kraftigere, end vi havde regnet med for bare få år siden. Vi ser generationsforureninger såsom PFAS, der viser sig mere omfattende, end vi havde forudset. Samtidig mærker både vi og vores kunder i stigende omfang effekterne af en aldrende infrastruktur. Effekter som overløb, stigende grundvand og store mængder vand, der utilsigtet trænger ind i vores kloaksystemer og dermed påvirker rensningen af spildevandet.
Med denne strategi, tager vi vores del af ansvaret for at finde de mest værdiskabende løsninger på de udfordringer, som både vi og vores kunder oplever.
Strategien skal sikre, at vi driver og udvikler vores virksomhed, så vi skaber værdi for det samfund, vi er en del af. Værdi for vores kunder, samarbejdspartnere, ejer – og værdi for vores miljø.
ESG skal udgøre rammen for udviklingen af vores virksomhed. Derfor er det også oplagt, at vi vil bidrage til realiseringen af ambitionerne fra den grønne trepart.
Vi vil drive og udvikle vores virksomhed, så vi som medarbejdere fortsat er stolte af at gå på arbejde hver dag.
Vi kan ikke gøre det alene. Derfor vil vi invitere vores kunder, samarbejdspartnere og miljøorganisationer til et tæt samarbejde. Vi vil i samspil med Herning Kommune bidrage til at understøtte den vækst og udvikling, som også fremadrettet vil kendetegne Herning Kommune.
Formål
Sammen med vores samarbejdspartnere og kunder er vi en del af vandets kredsløb. Vores fornemste opgaver er at levere rent drikkevand til vores kunder, rense og udnytte ressourcerne i spildevand samt bidrage til sikring mod effekterne af klima-forandringer. Alt dette med respekt for miljøet.
Vision
Herning Vand efterlader ingen regning til fremtiden
hverken økonomisk, miljømæssigt, eller socialt.
Strategihus
En kerneforretning, der udvikler sig med afsæt i ESG

Drikkevand
Vi er stolte af vores drikkevand i Herning
I Herning er vi fra naturens side begunstiget med rigtig godt grundvand. Der er i dag ingen forurening i grundvandet fra vores nyeste boringer i Løvbakkerne og Trælund, hvor vi henter vandet fra de dybe jordlag. Sådan skal det også helst være i fremtiden. Men det sker ikke af sig selv.
Mange af os bor lige oven på de steder, hvor vores fremtidige drikkevand bliver dannet. Derfor afhænger kvaliteten af vores drikkevand eksempelvis af, hvordan vi dyrker vores haver i dag. Andre steder dyrkes landbrugsjorden intensivt, med brug af gødning eller pesticider, som risikerer at nå vores grundvand. Desuden kan grundvandet blive påvirket af generationsforureninger såsom PFAS.
Forurening af grundvandet sker over mange år. Mange steder i Danmark opdages det for sent. Derfor skal vi i Herning hjælpe hinanden med at beskytte vores grundvand hver eneste dag. Det vil vi bidrage til gennem tæt dialog med kunder, lodsejere, Herning Kommune og kollegaer i andre vandselskaber. Vi vil bidrage til – og følge – udmøntningen af den nye ahale om den fremtidige arealanvendelse i det åbne land fra den grønne trepart. Vi vil skabe et spændende læringsmiljø om vandets kredsløb for at fortælle om vigtigheden af, at vi passer på vores grundvand.
Vi vil også arbejde målrettet på, at ingen skal stå uden vand i længere perioder. Sammen med de private vandværker vil vi understøtte, at alle i Herning Kommune også fremadrettet har en meget høj forsynings-sikkerhed med drikkevand af højeste kvalitet. Det ser vi som en af vores vigtigste samfundsopgaver.
Drikkevand
Vi er stolte af vores drikkevand i Herning
Det vil vi arbejde for
- At vores kunder har adgang til rent drikkevand af højeste kvalitet efter en simpel vandbehandling også om 100 år
- At vores kunder oplever, at de er blandt de kunder i landet, som har den højeste forsyningssikkerhed
- At vi skaber mest mulig værdi af de penge, vi bruger
DERFOR VIL VI
- Bygge et vandværk i Løvbakkerne, der skal hente vand fra beskyttede kildepladser
- Formidle om grundvandsbeskyttelse ved at udvikle spændende læringsmiljøer om vandets kredsløb
- Beskytte vores grundvand ved at 1) have dialog med vores kunder, 2) understøtte skovrejsning, natur og ekstensiv drift 3) samarbejde med Herning Kommune om grundvandbeskyttelse i al planlægning
- Sikre at vores distributionsanlæg (ledningsnet og trykforøgere) holdes i god stand med hensyn til drift og drikkevandssikkerhed, herunder bl.a. sektionering, dataindsamling og overvågning med digitale værktøjer (eks. kunstig intelligens).
- Samarbejde med private vandværker om høj forsyningssikkerhed i hele kommunen.
- Gå i dialog med vores kundegrupper og i fællesskab udarbejde relevante beredskabsplaner
- Sikre at vores produktionsanlæg (boringer/råvandsledninger/vandværker) holdes i god stand med hensyn til drift og drikkevandssikkerhed
- Sikre at Regionshospitalet i Gødstrup har adgang til vand til deres kritiske processer 24/7
VI VIL MÅLE FREMDRIFT – EKSEMPELVIS
- Sætte ambitiøse mål for vandtab
- Ikke tillade boringer, hvor grænseværdier for forurenende stoffer er overskredet.
- Sætte mål for informationsaktiviteter for kunder og skolebesøg/rundvisninger ved Løvbakkernes læringsmiljø.
- Højne andelen af vores ledningsnet, der er sektioneret (vi vil være fuldt sektioneret i 2030)
- Minimere antallet af minutter, vores kunder har været uden vand i, som følge af planlagt/ikke planlagt vedligeholdelse.
Spildevand
Vi passer på vores værdifulde vandmiljøer
Vi har nogle smukke vandløb og åer i Herning Kommune, men som mange andre steder i Danmark, er livet i flere af dem påvirket af forurening. Samtidigt fungerer vores vandløb som transportveje for næringsstoffer, som medvirker til iltsvind i vores fjorde.
I Herning renser vi vores spildevand godt. Vi har for eksempel investeret i innovative løsninger til opsamling og genbrug af fosfor fra spildevandet. Som nogle af de første i landet, har vi succesfuldt gennemført forsøg med rensning af spildevand for medicinrester. På mange fronter er vi altså godt rustet til at indfri de nye skærpede krav fra EU’s byspildevandsdirektiv. Samtidig er vi blandt de selskaber i Danmark, der har det bedste overblik over vedligeholdelsestilstanden af vores spildevandssystemer.
På trods af vores mange indsatser er vores spildevandssystemer udfordrede af forskellige årsager. Vi mærker allerede nu effekterne af klimaforandringerne, hvor stigende og kraftigere nedbør blandt andet øger mængden af uvedkommende vand, og hermed sætter vores spildevandssystemer og omkostningerne til at håndtere spildevandet under pres. Herudover bliver vi udfordret af en omfattende renovering af anlæg fra 1960 – 70’erne, som snart er ved at være udtjente. Samtidig oplever vi, at mange års forurening med kvælstof, fosfor, medicinrester og PFAS påvirker vores vandmiljøer i disse år.
Spildevand
Vi passer på vores værdifulde vandmiljøer
Omfanget og kompleksiteten af opgaverne og udfordringerne betyder, at vi ikke kan løse dem alle på den korte bane. Vi skal derfor prioritere og vælge de mest værdiskabende investeringer først. Det kan betyde, at nogle af vores kunder fortsat vil opleve overløb fra vores spildevandsystemer, når det regner kraftigt, eller at vi ikke kan sætte så kraftigt ind over for stigende grundvand, som vi gerne vil.
Vi vil øge vores viden for at imødekomme den stigende kompleksitet i de udfordringer, vi står overfor. Vi vil grundlæggende øge vores kendskab til sammenhængen mellem vores kerneforretning og dens påvirkning på miljøet. Vi vil yderligere øge vores allerede betydelige kendskab til vedligeholdelsestilstanden af alle vores anlæg samt vores viden om årsagerne til stigende grundvand. Blot for at nævne et par eksempler.
Den øgede viden skal sætte os i stand til at fortsætte med at træffe velovervejede beslutninger, som vil have betydning for både vores kunder og vores miljø.

Spildevand
Vi passer på vores værdifulde vandmiljøer
Det vil vi arbejde for
- At beskytte vores værdifulde vandmiljøer
- At vores kunder oplever, at de er blandt de kunder i landet, som har den højeste forsyningssikkerhed, når det kommer til spildevandshåndtering og ‑rensning
- At vi skaber mest mulig værdi af de penge vi bruger
DERFOR VIL VI
- Modernisere renseanlægsstrukturen i den sydlige del af Herning Kommune
- Genbesøge beslutningsoplæg omkring nyt centralt renseanlæg, som på sigt skal erstatte Herning Central Renseanlæg
- Mindske effekten på vores vandløb via udløb fra renseanlæg, overløbsbygværker og regnvandsbassiner
- Bidrage til udarbejdelsen af helhedsplaner for vandløb i Herning i samarbejde med Herning Kommune og bruge resultaterne til at lave omkostningseffektive løsninger, der er til gavn for vandmiljøet
- Bruge måle- og IT-teknologi (kunstig intelligens) til vurdering af tilstanden og risikoprofilen på vores kloaksystemer (Asset Management) samt analysere anlægsarbejdet
- Genbesøge beslutningsoplæg om vores fremtidige håndtering af slam fra vores renseanlæg
- Indgå i tæt samarbejde med Herning Kommune om udarbejdelse af kommunens næste spildevandsplan
VI VIL MÅLE FREMDRIFT – EKSEMPELVIS
- Effekten af rensningen af vores spildevand, bl.a. ved at måle udløbsværdier
- Reducere antallet af kunder, der oplever udfordringer med vores spildevandssystem, antallet af hændelser med utilsigtet vand på terræn samt antal af overløbshændelser
- Overholde krav til indhold af PFAS i de månedlige prøver af slam
- Sætte mål for vores værdiskabelse
- Reducere mængden af uvedkommende vand
- Reducere mængden af uplanlagt vedligehold
Klimatilpasning
Klimatilpasning skal skabe merværdi
Vi arbejder i stigende grad med at håndtere regnvand – både det vi kan kalde ”hverdagsregn”, og det vi kan kalde ”klimaregn” eller ”ekstremregn”.
Ift. ”hverdagsregnen” arbejder vi målrettet på at få kloaksepareret boliger og virksomheder i Herning kommune. Det betyder, at vi får adskilt spildevand og regnvand, så det løber i hver deres ledning. Når vi gør det, skal vi samtidig anlægge regnvandsbassiner. Det gør vi for at forsinke og rense regnvandet, inden vi leder det ud i vores vandløb. Uden denne forsinkelse og rensning vil vores åer og vandløb tage skade.
De stadigt hyppigere hændelser med ”ekstremregn” (regn der falder på kort tid og i meget store mængder) håndterer vi bl.a. ved at etablere klimasøer. Klimasøerne er én af måderne, hvorpå vi kan tilpasse os effekterne af klimaforandringerne.
Lillelund Engpark i Herning er et eksempel på et system af regnvandsbassiner og en klimasø. Her modtages regnvand fra den nordlige del af Herning. Engparken skal mindske risikoen for oversvømmelser i bydelen under ekstremregn, og samtidig tilføre området ekstra rekreativ værdi. Såvel regnvandsbassinerne som klimasøerne kan og skal blive til værdifulde naturområder. Områder som både har rekreativ værdi samt bidrager til en øget biodiversitet.
Vi har også fokus på at håndtere stigende regnmængder på terræn, hvor det er relevant og muligt. Også her vil vi gerne samarbejde med virksomheder, borgere og Herning Kommune om at skabe natur- og rekreative værdier, samtidigt med at vi tilpasser os konsekvenserne af klimaforandringerne.
Klimatilpasning
Klimatilpasning skal skabe merværdi
Det vil vi arbejde for
- At Herning Kommune er klimatilpasset, så vi minimerer de skadevirkninger, der kan opstå som følge af et mere ekstremt klima
- At vores regnvandsbassiner og klimatilpasningsprojekter bidrager til at skabe merværdi for vores kunder, samarbejdspartnere og Herning Kommune
- At tydeliggøre de udfordringer, vi står overfor som samfund
DERFOR VIL VI
- Bidrage til udvikling af vandhåndteringsplaner i lokalplaner
- Indtænke klimatilpasning i vores projekter
- Stille vores kompetencer, ekspertise og ressourcer til rådighed for den optimale opgaveløsning
- Fastlægge samt kommunikere vores serviceniveau og forventninger til vores kunder og øvrige interessenter
VI VIL MÅLE FREMDRIFT – EKSEMPELVIS
- Kundetilfredshed og involvering i de projekter, vi indgår i
- Øge vores viden mhp. at optimere vores regnvands- og klimabassiner
- Øget fokus på klimatilpasningsprojekter af forskellig art
fundament
Klimaaftryk og biodiversitet
En meget stor del af vores forretning og dermed også vores kunders hverdag bliver i disse år påvirket af effekterne af klimaforandringer. Hyppigere tørke og stigende mængder regnvand, der ikke kan komme væk fra jordoverfladen, er blot nogle af de synlige effekter.
Derfor skal vi naturligvis også tage vores del af ansvaret for at reducere klimaaftrykket i vores egen forretning, og dermed bidrage til den globale reduktion af klimagasser. Denne reduktion skal vi opnå sammen med nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere. Det gælder bl.a. entreprenører og leverandører af materialer til anlægsprojekter, som hjælper os med at udbygge og renovere vores ledningsnet.
Vi vil tage fat på de områder, hvor vi selv kan gøre den største forskel. For eksempel vil vi modernisere vores slambehandlingsanlæg, dels for at mindske udslippet af metan, dels for at øge produktionen af biogas. Vi vil også mindske udslippet af lattergas fra vores renseprocesser. Selvom vi kan opnå meget med disse to initiativer, så bringer de os ikke i mål. Derfor vil vi kigge ind i sektorkobling med energiproducerende anlæg og undersøge muligheder for at opsamle CO² gennem skovrejsning.
Tab af biodiversitet er en anden krise, der er blevet mere tydelig inden for de seneste år. Herning Kommune arbejder målrettet på at vende udviklingen i vores nærområder. I Herning Vand arbejder vi ligeledes på at øge biodiversiteten på vores arealer. Det gør vi via vores måde at vedligeholde på, og ved at lade dyr græsse på egnede arealer. Vi vil gerne gøre endnu mere og gerne i et samarbejde med natur- og miljøorganisationer.

fundament
Klimaaftryk og biodiversitet
Det vil vi arbejde for
- At reducere vores klimaaftryk i hele vores værdikæde
- At øge biodiversiteten på de arealer, vi forvalter
DERFOR VIL VI
- Understøtte skovrejsnings- og naturprojekter
- Investere i vores slambehandlingssystem til produktion af biogas
- Udskifte vores bilpark til eldrevne køretøjer
- Undersøge perspektiverne bag pyrolyse til slambehandling
- Gennemføre nye projekter, som har fokus på sektorkobling og ressourceudnyttelse
- Lave et samarbejde med relevante miljøorganisationer om fx at øge biodiversiteten på vores mange lokaliteter
- Opgøre vores CO2e udledninger på vores produktion, drift og anlægsprojekter. (Scope 1,2 og 3)
- Minimere forbrug af råstoffer i vores anlægsprojekter
VI VIL MÅLE FREMDRIFT – EKSEMPELVIS
- Vores forretning skal være klima- og energineutral i 2030 (scope 1 og 2)
- Klimaneutral i hele værdikæden i 2040 (scope 3)
- Dokumenteret forøgelse af biodiversiteten på vores arealer
fundament
Et stærkere Herning Vand – bedre rustet til fremtiden
Vi har ansvar for samfundskritisk infrastruktur, og derfor er forventningerne til os tårnhøje. Vores kunder forventer rent drikkevand, og myndighederne forventer en professionel og effektivt drevet virksomhed. Forventningerne og kravene til os vil kun blive stærkere i de kommende år. Det ses i politiske udmeldinger og i kommissoriet for det regeringsnedsatte ekspertudvalg, som skal formulere de fremadrettede reguleringsmæssige krav til vandselskaberne. Her vil der blive stillet nye krav til øget økonomisk effektivitet, kundetilfredshed, forsyningssikkerhed, eksportfremme og miljøpåvirkning – og sandsynligvis en konsolidering i vandbranchen. En række områder, hvor vi allerede i dag er aktive, men hvor vi i fremtiden vil fokusere endnu mere.
Tilsvarende vil EU’s ESG regulering betyde, at vi som vandselskaber om få år skal rapportere på en lang række faktorer inden for miljø, sociale forhold og ledelse. Vi skal forholde os til den påvirkning vores forretning har på omverdenen. Vi skal beskytte os mod cyberangreb på vores kritiske infrastruktur – et behov som kun synes at være stigende i disse år. Det gør vi bl.a. ved at implementere EU’s NIS 2‑direktiv.
Vi skal som virksomhed arbejde målrettet og struktureret på at indfri forventningerne fra kunder, ejer og regulerende myndigheder. Vi skal fortælle om de resultater, vi opnår, også når vi ikke når helt i mål. Vi ønsker at være en kommunikerende og transparent virksomhed, der involverer vores interessenter. Vi tager ansvar for, at børn i alle aldre lærer om vigtigheden af, at vi passer på vores grundvand og vandmiljøer. Det ser vi som en integreret del af vores forretning og som en vigtig samfundsopgave.
Vores kunder kan ikke vælge en anden leverandør, og derfor skal vi løbende have fokus på, at de er tilfredse med vores ydelser. Det gælder levering af drikkevand, håndtering af spildevand og renovering af ledningsnettet.
fundament
Et stærkere Herning Vand – bedre rustet til fremtiden
Alle disse krav og forventninger kræver dygtig ledelse og en attraktiv arbejdsplads, der kan tiltrække motiverede og kompetente medarbejdere i et konkurrencepræget arbejdsmarked.
Vi skal fortsat have en stærk virksomhedskultur, som vi er stolte af, og hvor vi kan udvikle os både personligt og fagligt.
Vi ønsker at tage et socialt ansvar både for kollegaer, der har det svært, og for mennesker, som kæmper med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Vi forstår og ønsker at leve op til vores samfundsansvar. Derfor skal vi udvikle og styrke vores governancestruktur, så bestyrelsen og vores ejer har de bedste forudsætninger for at sætte den strategiske retning for Herning Vand.

fundament
Et stærkere Herning Vand – bedre rustet til fremtiden
Det vil vi arbejde for
- At Herning Vand på alle områder bliver betragtet som et top professionelt og kundeorienteret selskab.
- At Herning Vand er en attraktiv arbejdsplads, hvor både nye og eksisterende medarbejdere har lyst til at arbejde
- At medarbejderne oplever Herning Vand som en god arbejdsplads.
- At Herning Vand bliver set som en fortrukne samarbejdspartner ved den forventede fremtidige konsolideringsproces i vandsektoren.
- At vi bevarer værdierne i Herning Vand.
DERFOR VIL VI
- Løbende måle og evaluere på medarbejdertilfredsheden
- Gennemføre lederudviklingsprogram for ledergruppen
- Fastholde mulighederne for at alle i Herning Vand kan udvikle sig fagligt, såvel som personligt
- Samarbejde med Herning Kommune om at få medarbejdere i arbejdsprøvning
- Videreudvikle vores arbejdsmiljøkultur
- Overholde tidsfristen for at blive NIS 2‑kompatibel
- Gennemføre kundetilfredshedsmålinger
- Arbejde for en bedre struktur for indsamling, opbevaring samt behandling af data
- Udvikle en strategisk kommunikationsplan for Herning Vand.
- Tilpasse os ambitionerne i den kommende økonomiske regulering af vandsektoren.
- Efterleve intentionerne i god selskabsledelse.
- Lave en langsigtet investeringsplan med bl.a. scenarier for udviklingen i kundetariffer
VI VIL MÅLE FREMDRIFT – EKSEMPELVIS
- En medarbejdertilfredshedsmåling på mere end 70 pct.
- Antal gennemførte efteruddannelsesforløb.
- Antal lærlinge/elever/praktikanter set over et årsgennemsnit.
- Antal medarbejdere i arbejdsprøvning set over et år.
- Initiativer til at forebygge arbejdsulykker.
- Antal driftsforstyrrelser foranlediget af angreb på vores IT- og OT-systemer.
- Sætte mål for vores værdiskabelse.
- Kundernes tilfredshed med vores service.
fundament
Vi skal understøtte udviklingen i Herning Kommune
Vores ejer, Herning Kommune er ambitiøse. Det gælder både i forhold til klimatilpasning af kommunen, sikring af rent drikkevand nu og i fremtiden, mindskning af udledningen af miljøfremmede stoffer fra vores spildevand samt begrænsning af klimaforandringerne gennem reduktion af udledningen af drivhusgasser.
Vi ser disse ambitioner som vores egne og vil gøre, hvad vi kan, for at sikre realiseringen. Det gælder, uanset om det sker gennem vores direkte handlinger, investeringer og drift, eller gennem vores deltagelse i dialog, samarbejde og partnerskaber. De flotte resultater, som skabes i Herning Kommune, sker, fordi vi gør tingene sammen på tværs af kommune, forsyningsselskaber, foreninger, erhvervsliv og borgere. Vi er blandt andet meget stolte af de klimatilpasnings-projekter, vi har bidraget til, ligesom vi har stort fokus på at skabe merværdi med vores kommende investeringer, herunder i vores nye vandværk.
I Herning får vi tingene til at ske. Vi handler og står sammen. Dette er også vores udgangspunkt, når det kommer til at betjene erhvervslivet – både når det drejer sig om eksisterende virksomheder, som har behov for vores bistand, og når det handler om at skabe de bedst mulige betingelser for nye virksomheder, der ønsker at flytte hertil.
Vi oplever Herning Kommunes erhvervsløfte som en strategisk sigtelinje for os. Vi vil proaktivt og konstruktivt samarbejde med Herning Kommune om at gøre kommunen til et endnu bedre sted at leve og drive virksomhed.