Har du styr på drikkevandet?
I tilfælde af en krisesituation på nationalt, regionalt, eller lokalt plan i Danmark, anbefaler de offentlige myndigheder, at alle skal kunne klare sig selv i op til tre døgn. I en krise vil strømforsyningen som oftest være påvirket, hvilket blandt andet betyder, at der ikke kan komme vand ud af hanen, og det ikke er muligt at komme af med vandet fra toilettet.
I tilfælde af krise vil vi her hos Herning Vand i videst muligt omfang opretholde forsyningen af drikkevand i vores forsyningsområde. I praksis vil det dog være områder, hvor vi ikke har mulighed for at forsyne, hvorfor vi anbefaler, at du som borger sørger for, at du har en nødforsyning af blandt andet drikkevand jf. nationale retningslinjer.
Her på siden kan du læse mere om, hvordan du sikrer en nødbeholdning af drikkevand hjemme hos dig selv, og hvordan du kommer på toilettet i tilfælde af en længerevarende strømafbrydelse.
Hvad betyder manglende strøm for dit drikke- og spildevand?
En strømafbrydelse vil påvirke meget af det, vi tager for givet i dagligdagen – også forsyningsforhold som dit drikkevand og det spildevand, der bliver ledt væk fra f.eks. toilet og bad.
En strømafbrydelse vil f.eks. ramme vores mange pumper, der flytter vandet hen til eller væk fra dig, samt elektroniske og digitale processer og styresystemer på vandværker og renseanlæg.
Og så vil det kunne ramme vores kommunikationssystemer, så vi ikke kan informere dig som forbruger om driftssituationen.
Dermed vil en strømafbrydelse kunne betyde, at:
- Du ikke har drikkevand i hanen.
- Spildevand ikke kan blive pumpet videre i kloaksystemet. Spildevandet risikerer i værste fald at løbe tilbage i kældre eller blive til overløb i boligområder og åer.
- Vi som vandselskab ikke kan sende information ud via vores normale kommunikationskanaler (website, Facebook og sms) som ikke nødvendigvis virker under en strømafbrydelse.
Herning Vands beredskab ved kriser
I tilfælde af strømsvigt går vores beredskabsplan i gang. Vores beredskabsplan er af gode grunde ikke offentlig tilgængelig, men vi har blandt andet nødgeneratorer, der kan sikre vandforsyning til vores drikkevandskunder i en begrænset periode.
Vi gør, hvad vi kan, for at opretholde vandforsyningen i krisesituationer, men der vil kunne opleves kapacitetsdyk ved strømsvigt.
Ved en krise skal vi rette os efter myndighedernes anvisninger. Det betyder blandt andet, at vi skal prioritere vandforsyning til kritiske forbrugere først. Konkret i Herning betyder det, at sygehuset i Gødstrup vil blive prioriteret.
Derfor kan du som privat forbruger opleve, at der vil være perioder, hvor du ikke kan tappe vand fra hanen eller trække ud i toilettet. Det er i disse situationer, du blandt andet skal bruge dit eget nødberedskab af vand.
Derudover opfordrer vi dig til at være opmærksom på at begrænse dit vandforbrug, så vi undgår spildevand i kældre og på terræn.
Drikkevand
Beredskabsstyrelsen har udsendt en række gode råd og vejledninger i forhold til opbevaring af drikkevand. Dem kan du læse herunder.
Beredskabsstyrelsen anbefaler, at du opbevarer 3 liter drikkevand pr. person pr. døgn.
Det betyder, at er der 4 personer i din husstand, skal du opbevare 36 liter vand (3 l. vand x 4 personer x 3 dage)
Vi anbefaler, at du opbevarer vand fra hanen. Det er nemlig sundt og rent. Flaskevand er dyrt og ikke særlig godt for miljøet.
Vandet skal hældes på flasker/dunke, der er godkendt til fødevarer. Se efter kniv og gaffel symbolet.
Inden du hælder vandet på flasken/dunken, skal du sørge for at rengøre og desinficere den. Vask den grundigt med vand og sæbe og skyl godt herefter. Herefter laver du en blanding af 2 propfulde klorin pr. 10 liter vand, fylder det på flasken/dunken, og lader den stå i minimum 30 minutter. Herefter skylder du igen flasken/dunken grundigt.
Lad vandet løbe, til det bliver rigtigt koldt, inden du tapper det på den rengjorte flaske/dunk.
Fyld flasken/dunken helt op.
Vandet skal opbevares mørkt og køligt eksempelvis i et skab, under sengen eller i skuret. Vigtigst er det, at det ikke står i direkte sollys. Har du ikke et mørkt og køligt sted, kan du pakke flasken/dunken ind i aviser eller et håndklæde.
Hvis du ellers har været grundig med rengøringen af flasken/dunken, kan vandet i princippet stå i årevis. Vi anbefaler dog, at du skifter vandet en gang om året.
Det ubrugte vand kan du med fordel bruge til at vande blomsterne eller skylle ekstra ud i toilettet.
Spildevand
Når strømmen svigter, ser vi helst ikke, at du skylder ud i toilettet. Det skyldes, at de pumper, der pumper dit spildevand videre ind på renseanlægget, ikke kan køre. Derved bliver kloakken overfyldt, og vi risikerer overløb af spildevand ud i naturen.
Strømsvigt eller ej, så skal vi jo alle på toilettet på et eller andet tidspunkt. Her gælder der følgende anbefalinger:
For dig, der bor i hus med have
Grav et hul i baghaven og brug det som toilet.
For dig, der bor i etageejendom
Spænd plastik over toilettet, gør det du skal og pak herefter afføringen godt ind, inden du smider det i restaffald.