Nyhed
Herning Vand politianmeldt

16. april 2025
Af journalist Mette Christensen
Artikel bragt i Herning Folkeblad onsdag den 16. april, 2025
Renseanlæg i Vildbjerg og Aulum har udledt fortyndet spildevand uden de nødvendige tilladelser. Direktør for Herning Vand erkender fejl og lover, at tilladelser er på vej.
To manglende udledningstilladelser har ført til, at Miljøstyrelsen fredag 11. april politianmeldte Herning Vand.
De to tilladelser drejer sig om overløbsudledning fra renseanlæggene i Vildbjerg og Aulum. I Vildbjerg udledes til Skjern Å‑systemet, og i Aulum er det sket via overløb til Storå.
Overløb sker, når renseanlæg og kloaksystem ikke kan følge med under kraftige regnskyl. I de tilfælde bliver en blanding af regnvand og spildevand ledt ud i naturen – typisk for at undgå oversvømmelser i boliger og virksomheder.
- Sådan har det fungeret i årevis i hele landet, lyder det fra Herning Vands administrerende direktør, Hans Erik Kristoffersen.
Han understreger, at Herning Vand er sat i verden for at rense spildevandet, så virksomheden mindsker de negative miljøeffekter på vandmiljøer.
- Det sætter vi en stor ære i hver eneste dag. Men vi har arvet et aldrende kloaksystem, som ikke kan fungere uden de her overløbsværker. Uden dem ville vi få spildevand i kældre og ud på gader og stræder, når det regner meget. Og med klimaforandringerne ville det ske i stigende grad. Så de udfylder en vigtig funktion, indtil vi har fået moderniseret vores kloakker, forklarer Hans Erik Kristoffersen.
Han er dog godt klar over, at det ikke retfærdiggør politianmeldelsen.
- Det retfærdiggør bestemt ikke, at vi ikke har tilladelserne. Men sådan har det været, siden anlæggene blev opført – i Aulum i 1967 og i Vildbjerg i 1999, siger han og tilføjer:
- Et lovkrav er et lovkrav, og det skal vi selvfølgelig have styr på. Jeg lægger mig fladt ned.
Hvad er en udledningstilladelse?
- En udledningstilladelse skal sikre, at udledninger sker inden for miljølovens rammer, lyder forklaringen fra Hans Erik Kristoffersen.
- Det er vigtigt for mig at understrege, at der er tale om meget fortyndet spildevand, netop fordi det er blandet med store mængder regnvand. Men det ændrer ikke på, at vi selvfølgelig skal have tilladelserne, siger Hans Erik Kristoffersen.
Lang proces – nu speedes der op
Miljøstyrelsen gjorde Herning Vand opmærksom på de manglende tilladelser for år tilbage.
Siden da har selskabet arbejdet på at få tilladelserne på plads og har ansøgningerne liggende hos Herning Kommune. Nu bliver processen dog fremskyndet, og Herning Vand forventer at få tilladelserne senest 1. juli.
Kan det få konsekvenser, at Herning Vand nu er blevet politianmeldt?
- Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske. Vi er ikke det eneste selskab, som er politianmeldt. Det forsvarer ikke noget i vores tilfælde, men fortæller alligevel, at det er en problemstilling, som mange vandselskaber og kommuner arbejder med i disse år, siger Hans Erik Kristoffersen.
Han fremhæver samtidig, at problemerne i Vildbjerg er på vej mod en varig løsning:
- Herning Vand er i gang med kloakseparering i byen. Når det arbejde er færdigt, bliver spildevand og regnvand ledt i hver sin ledning, og så opstår de her overløb ikke længere.