Drikkevand
Fra egen brønd til fælles vandforsyning
I gamle dage opstod byerne naturligt der, hvor der var vand i form af søer, åer og lignende. I takt med at byerne voksede, voksede også behovet for mere vand, og det blev nødvendigt at transportere vandet ved at grave render eller lave rørledninger. De store sygdomsepidemier i 1800-tallet satte for alvor gang i processen med at forbedre vandforsyningen, og i 1853 blev det første danske vandværk oprettet i Odense.
Før 1900-tallet fandtes der en offentlig vandforsyning i Herning. Det var en pumpe på torvet foran Hotel Eyde, men hovedparten af byens borgere fik deres behov dækket gennem private brønde. Der var på det tidspunkt heller ikke den store interesse i at anlægge et kommunalt vandværk – man måtte jo bare grave sin egen brønd dybere, hvis ikke man havde vand nok, som daværende sognerådsformand Chr. Yde skulle have udtalt.
Herning får sit eget vandværk
Tiden gik, behovet steg, og man ændrede mening. Det galt også Chr. Yde, der sammen med sognerådsmedlemmerne C.V. Jørgensen og Sander Hansen i 1906 foreslog, at der skulle nedsættes et udvalg til at undersøge mulighederne for et kommunalt vandværk. Til formålet blev der købt et jordstykke på 16.000 kvadratalen á 45 ører ved Fredensgade og Enghavevej, ligesom der blev købt et areal i Danmarksgade til opførelse af et vandtårn. Prøveboringer, tests og et borgermøde senere blev det på sognerådsmødet den 18. september, 1906 besluttet at anlægge et vandværk i foråret 1907. Prisen på det nye vandværk – 150.000kr.
Torsdag den 21. november 1907 kunne borgerne i Herning by for første gang få vand fra det kommunale vandværk. Værket er i dag kendt som Vestre Vandværk. Værket udbygges og moderniseres løbende gennem årene, men i slutningen af 1930’erne er behovet for vand så stort, at der bygges endnu et vandværk på Korsørvej kaldet Østre Vandværk. Under krigen var der strenge restriktioner på vandet, og der er derfor rigeligt med vand på de to vandværker. Dette ændrer sig op gennem 50’erne og 60’erne, og især opførelsen af Herninghallerne sætter skub i planerne om endnu et vandværk. Det resulterer i, at Nordre Vandværk ved Holing bæk indvies i 1967.
I 1970’erne stiger behovet for vand endnu engang, og i stedet for en udvidelse af Østre Vandværk på Korsørvej beslutter man sig for at bygge et nyt Østre Vandværk. Det indvies i 1978 på Engdahlsvej.
Herning Vand i dag
Herning Vand i dets nuværende selskabsform har eksisteret siden 2010, hvor kloakforsyningen med tilhørende aktiver i Herning Kommune blev overdraget til Herning Vand A/S. Baggrunden for dette skal findes i Vandsektorloven fra 2009, der fastsatte, at de kommunale kloakforsyninger skulle udskilles i selvstændige aktieselskaber. Du kan læse mere om vores organisation her.
Vi råder i dag over 3 vandværker og 11 renseanlæg, hvoraf centralrenseanlægget på Ålykkevej er det største.