Nyhed
Samarbejde med stærke, lokale kræfter omdanner klimatilpasning til en grøn oase
30. januar 2023
Klimasikring – som også kaldes klimatilpasning – handler om at planlægge og designe bortledning af vand, så der opstår færrest mulige skader i forbindelse med meget kraftig regn og skybrud. Det vil sige regn i et omfang, kloakker hverken kan eller skal tage. Et andet element i klimatilpasning er kloakseparering, hvor spildevand håndteres centralt på renseanlægget og regnvand lokalt via regnvandsbassiner.
Et regnvandsbassin er et af de mest brugte klimatilpasningstiltag, og når vi opfører regnvandsbassiner f.eks. i forbindelse med kloaksepareringsprojekter, gør vi vores bedste for samtidig at skabe grønne områder i bymiljøet. Derfor er det ekstra glædeligt, når lokalsamfundet griber chancen og i samarbejde med os gør en stor indsats for at omdanne en nødvendighed til et skønt, grønt område til gavn for beboerne og lokalsamfundet. Det er præcis, hvad der skete i Timring.
Kloakseparering i Timring
I efteråret 2022 afsluttede vi 1. etape af kloaksepareringen i Timring. En separering, der omfatter cirka halvdelen af byen. Som et led i separeringen etablerede vi et regnvandsbassin langs Birkmosevej syd for byen.
Bassinet har et permanent vandspejl (= vandspejlet/vandstanden i bassinet, når det ikke har regnet i nogle dage, og bassinet derfor er tømt for opstuvet regnvand) på ca. 4.900 m2 og en vådvolumen (volumen af bassinet under det permanente vandspejl) på knap 6.000 m3. Bassinet kan derudover stuve yderligere 5.000 m3 regnvand. Bassinet afløber til Bolsvad Bæk, der løber ud i Vorgod Å. Når Timring er fuldt separeret, forventes der at løbe ca. 65.000 m3 regnvand gennem bassinet om året.
Det er det bassin, Timrings borgerforening Aktiv Timring så muligheder i.
Aktiv Timring på banen
Ved hjælp af diverse sponsorer og en stor portion frivillig arbejdskraft fra byens borgere er Aktiv Timring godt i gang med at omdanne bassinet og området omkring til et rekreativt område til glæde for både byens borgere og Timring Læringscenter samt et attraktiv udflugtsmål for gående langs stierne mellem Vildbjerg, Møltrup og Timring.
Området er nu beriget med et madpakkehus, en spang og boardwalk, bordbænkesæt, bænke omkring søen og ikke mindst en ”kriblekrable-kasse”, der indeholder udstyr til at fange insekter og andre dyr i og omkring bassinet.
Madpakkehus, spang, boardwalk, bænke og krible-krablekasse er finansieret via fondsmidler fra Nordea Fonden, Friluftsrådet, Hammerum Herreds Brandkasse For Løsøre, samt Landsby Kontaktudvalget og Borger Samarbejdspuljen ved Herning Kommune. Aktiv Timring bidrager med et mindre beløb.
Vores symbolske bidrag til området – udover at arealet er til rådighed for projektet – er diverse beplantninger, der blev plantet af elever fra Timring Læringscenter og frivillige. Til foråret udsår vi som forsøg desuden en eng/blomsterblanding, der gerne skulle forskønne området yderligere og ikke mindst bidrage til biodiversiteten.
Sammen kan vi mere
Projektet her er et rigtig godt eksempel på, hvad vi kan, når vi arbejder sammen, og ikke mindst hvilken værdi et godt og aktivt lokalsamfund giver. Samtidig taler projektet også ind i byrådets ønske om, at driften af de bynære regvandsbassiner skal have et løft.
Er der et regnvandsbassin undervejs i din by, og vil du gerne være med til at gøre det til et attraktivt og grønt område? Så find din by og projektet på vores website og tag kontakt til den pågældende projektleder. Måske I sammen kan lave et lignende projekt. Du finder din by på vores website her Her arbejder vi i din by – Find din by – Herning Vand