Nyhed
Ingen regning til fremtiden
14. november 2023
Artikel bragt i Det Bæredygtige Midtjylland, magasin udgivet af Herning Folkeblad, Skive Folkeblad og Midtjyllands Avis den 11. november, 2023.
Det er afgørende for Herning Vand, at der tænkes bæredygtighed ind i projekterne, også når det kommer til at beskytte grundvandet, så der er rent drikkevand til de kommende generationer.
I Danmark kan vi uden bekymring åbne for vandhanen, hælde vand i et glas og drikke det. Sådan skal det også være i fremtiden, men for at det kan lade sig gøre, kræver det en indsats fra nutiden.
»Ingen regning til fremtiden«. Det gennemsyrer alt, hvad vi gør, når vi planlægger nyt, så vi sikrer, at der ikke er en regning i forhold til rent drikkevand, fortæller direktør for Herning Vand, Hans Erik Kristoffersen.
Det er nu, vi har mulighed for at passe på det til fremtiden, understreger Lise Kristensen, som er projektleder hos Herning Vand.
Herning Vand arbejder med bæredygtighed på flere fronter. En vigtig prioritet er at være klima- og energineutral i 2030, ligesom vi forvandler slam med højt indhold af fosfor til bæredygtig gødning. Derudover opsamler vi regnvand i klimasøer blandt andet ved Gjellerup Enge. Søerne skal forhindre store oversvømmelser og skaber samtidig rekreative arealer til glæde for byens borgere. Lige nu har det dog stor prioritet at sikre fremtidens vandforsyning. Her arbejder Herning Vand ud fra to spor – etablering af et nyt vandværk, som fremover skal levere vand til Herning by, og grundvandsbeskyttelse.
Sikre kapaciteten
Det nye vandværk bliver placeret i Løvbakkerne, et naturområde nord for Herning, og forventes at stå klar til brug 1. januar 2027. Placeringen i Løvbakkerne er blandt andet valgt, da der her findes et stort grundvandsmagasin i 190 meters dybde, hvor Herning Vand i forvejen har en kildeplads med seks boringer. Det nye vandværk skal afløse to af tre eksisterende vandværker.
De gamle vandværker er teknologisk forældede. Så for at følge med teknologien og sikre den nødvendige kapacitet til en kommune i udvikling, skal vi have et nyt, fortæller Lise Kristensen.
Hun uddyber, at i det nye vandværk vil for eksempel iltning af vand i modsætning til de nuværende åbne kar ske i lukkede rørsystemer, så det beskyttes bedre. Materialevalget til selve vandværksbygningen skal bære præg af Herning Vands bæredygtige tankegang. Fokus er på anvendelse af bæredygtige materialer uden at gå på kompromis med hygiejne, levetid og funktionalitet. Udenomsarealerne er også en del af planen, når er nyt vandværk skal planlægges, for jorden her kan påvirke kvaliteten af fremtidens grundvand.
Regnvand bliver først drikkevand langt ude i fremtiden. Så det er vigtigt, at vi passer på jorden, hvor grundvandet er, så man 50 år ude i tiden stadig har adgang til rent drikkevand uden sundhedsskadelige stoffer, fortæller Hans Erik Kristoffersen.
Derfor har vi en interesse i arealanvendelsen af udenomsarealerne, så der ikke er risiko for, at der kan sive noget ned i grundvandet, som ødelægger magasinet, vi henter vand fra. Meget af jorden omkring Løvbakkerne er i dag landbrugsjord. Men grundvandet dannes og hentes inden for et meget stort område, så derfor skal vi være fælles om at tage et ansvar for, at vi får beskyttet grundvandet, påpeger Lise Kristensen.
Herning Vand arbejder derfor på forskellige fronter for at sikre, at vi i fremtiden har adgang til rent vand. En af mulighederne er skovrejsning.
I Herning samarbejder vi om at få tingene til at ske. Helt konkret betyder det, at vi udover et tæt samarbejde med kommunen også samarbejder med erhvervslivet gennem Bæredygtig Herning, fortæller Hans Erik Kristoffersen. Bæredygtig Herning er en forening, hvor medlemmerne er virksomheder fra forskellige brancher, som alle har det til fælles, at de ønsker at bidrage til bæredygtige tiltag.
Og håbet er, at vi i fællesskab kan udvikle idéer til, hvordan vi får beskyttet jorden og dermed grundvandet, siger Hans Erik Kristoffersen.
Læring om vand
Det nye vandværk opføres i et naturskønt område, og det har Herning Vand tænkt sig at udnytte ved at lade vandværket indgå i det læringsmiljø, som allerede eksisterer i området med Løvbakke Naturcenter. Det huser blandt andet en naturskole, en dyrehave og Løvbakkehuset, som er en del af Herning Kommunes Affaldsskole, hvor man kan blive klogere på affald, genbrug og genanvendelse. Området benyttes ofte af daginstitutioner, skoler og foreninger.
Vi er klar over, at vi bygger et vandværk i et naturskønt område, hvor vi skal sikre, det kommer til at passe bedst muligt ind i omgivelserne. Der kommer i forvejen mange i Løvbakkerne. Derfor er det oplagt, at vandværket også skal være et læringsrum, så de mange besøgende bliver nysgerrige, kigger ind ad vinduerne på værket og lærer noget om vandets kredsløb, hvordan regnvand bliver til drikkevand og selvfølgelig også om grundvandsbeskyttelse, fortæller Lise Kristensen og fortsætter: Vores kunder er med til at betale det nye vandværk, og derfor skal området være tilgængeligtog føles som »vores vandværk«.
Det er nemlig ikke kun Herning Vand, der kan tage ansvar for at beskytte vores grundvand. – Det er også det, vi gør derhjemme – det vi hælder på jorden eller skyller ud i toilettet, vasken eller risten ude på vejen. Vi kan alle gøre noget for at sikre rent vand i fremtiden – ingen er for lille til at handle, påpeger Lise Kristensen. – Grundvandsbeskyttelse er man aldrig færdig med. Det er en ongoing proces og en vigtig samfundsopgave, vi skal løse sammen med kommunen, erhvervslivet og vores kunder. Alles handlinger kan påvirke, hvordan det kommer til at se ud i fremtiden, understreger Hans Erik Kristoffersen.
Faktaboks
Grundvand | Alt drikkevand, der produceres i Danmark, indvindes fra grundvandet, ligesom de fleste søer, fjorde, vandløb og åer består af grundvand. Grundvandet dannes af nedbør, der siver ned gennem jordoverfladen. Inden grundvandet anvendes til drikkevand pumpes det op via vandværket, hvor det iltes og filtreres for eventuelle sundhedsskadelige stoffer, så forbrugerne sikres rent og friskt drikkevand. |
Vandforbrug | Hver dansker bruger i gennemsnit 100 liter vand om dagen. Det svarer til cirka 36 kubikmeter om året. Størstedelen af vores daglige vandforbrug går til bad, personlig hygiejne og toiletskyl (36 procent). |
Værn om vandet | Det, vi hælder i vores riste, ender i vores fælles vandmiljø, så vi kan alle bidrage til at passe på, så der også er rent drikkevand i fremtiden. Her er en række gode råd: - Undgå sprøjtemidler i haven og på fliserne - Haveejeres brug af sprøjtemidler udgør en stigende trussel mod grundvandet, så fjern alger fra tag, fliser og havemøbler ved brug af rent vand samt kost eller børste, og bekæmp ukrudt og skadedyr med naturens egne midler. - Undgå af spilde olie og kemikalier på jorden - Vask bilen i en vaskehal – også når du vasker ved håndkraft, for så ledes vaskevandet til renseanlægget, hvor olie og tungmetaller opsamles. - Brug håndvasken til afrensning af vandbaseret maling, så du undgår, at rensevandet kommer i regnvandsristen. - Har du rester af sprøjtemidler, myregift, olie, gødning og lignende, skal det afleveres på genbrugspladsen. |