Nyhed
EU tæt på hverdagen: Strammer krav til Herning Vand
8. april 2024
Af journalist Jesper Wind
Artikel bragt i Herning Folkeblad den 6. april, 2024
SF-Herning stod for valgmøde med kandidater til Europa-Parlamentet. De fik at se, hvordan Herning Vand arbejder med både regnvejr og EU-regulativer
Vejret passede godt til dagsordenen, da SF-Herning fredag sammen med Herning Vand A/S havde inviteret kandidater til EU-valget på besøg.
Det regnede.
Og netop de store mængder regn, og hvordan klimaet i øvrigt arter sig, var på dagsordenen, da kandidaterne trak ind i tørvejr i Herning Vands kantine på Ålykkevej.
Her mødte de 25 vælgere til en debat om, hvad EU kan og skal gøre mod klimaforandringerne.
Strammere krav
Normalt synes EU at være en ting, der ligger langt væk fra dagligdagen. Det er det ikke for det kommunale selskab Herning Vand A/S, fortalte administrerende direktør Hans Erik Christoffersen.
- De regulativer, vi arbejder under, kommer i høj grad fra EU. Nu er der et nyt direktiv om byspildevand på vej. Det sætter nye grænseværdier for, hvor mange næringsstoffer, medicinrester og stoffer fra kosmetik, der må være i spildevandet, efter vi har renset det. Vi skal være energineutrale, og vi må i fremtiden højest lede to procent af vores spildevand ud i vandløb uden, at det er blevet renset, fortalte Hans Erik Christoffersen.
På forkant
Herning Vand med det store renseanlæg på Ålykkevej er på forkant med de nye regler fra EU.
Renseanlægget har kørt forsøg med at fjerne medicinrester fra spildevandet. Forsøg der – i følge vanddirektøren – har forløbet »positivt«.
- Vi regner nu på, om vi allerede nu overholder kravet om, at vi højst må lede to procent af spildevandet ud. Det kan vi blive nødt til, når det regner meget, fordi renseanlæggene ikke kan følge med. Vi forventer, at vi holder os indenfor de nye grænser, som EU vil sætte op, fortalte Hans Erik Christoffersen.
EU op i gear
Kandidaterne i panelet ved valgmødet var over en bred kam enige om, at EU skal gøre mere for at beskytte natur og klima og sikre europæerne rent drikkevand.
Rasmus Nordqvist (SF) erklærede dog, at han mener EU skal gøre mere.
- Der skal træffes fundamentale beslutninger i EU om, at alle har ret til rent drikkevand, og at naturen har ret til rene vandløb og søer, før der kan laves en lovgivning. Vores lovgivning i dag er ikke stram nok, sagde Rasmus Nordqvist.
Steen Holm Iversen (K) så EU som frontløber på miljøområdet.
- Vi bilder os ind, at vi her i Danmark er en af de førende nationer, når det kommer til beskyttelse af miljøet. Det nye direktiv vil hæve barren for, hvordan vi renser vores spildevand. Det er positivt, at EU går forrest, sagde Steen Holm Iversen.
Den slemme dreng
Enhedslistens kandidat Frederikke Hellemann var også tilfreds med de nye skrappe krav til renseanlæg, men sagde:
- Det er at plukke de frugter, der hænger højest oppe. Det er landbrugets udledninger, der skal gøres noget ved. Landbruget står for 70 procent af udledninger af kvælstof til vores farvande. Gør vi noget ved det, er det at plukke de lavest hængende frugter. Vi må gøre EP-valget til et klimavalg igen, sagde Frederikke Hellemann.
I panelet sad »den slemme dreng i klassen«, som Asger Christensen (V) kaldte sig selv. Han, der søger genvalg til Euopa-Parlamentet, har 650 malkekøer hjemme på bedriften ved Kolding.
Landmanden betonede, at adgangen til rent vand er en basal rettighed, men sagde, at EU-valget også handler om forsyningssikkerhed, når det gælder mad og energi.
Begravelse af fjord
Socialdemokratiets kandidat i panelet, Magnus Barsøe, undlod ikke at angribe Asger Christensen, der har kaldt CO2-afgift på landbruget for »tudetosset«.
- Vi vil ikke lukke dansk landbrug ned med den CO2-afgift. Det er da bare deprimerende, at Vejle Fjord er død, sagde Magnus Barsøe.
Greenpeace begraver i dag Vejle Fjord, der er »Gået bort efter længere tids kvælning. Fisk og planteliv er ebbet ud«, som det hedder.
Den sjette kandidat i panelet var Martin Sibast (LA). Han havde set kældre hjemme i København blive oversvømmet ved voldsomme regnskyl.
- Klima berører os alle, så selvfølgelig vil jeg arbejde i Europa-Parlamentet for et bedre klima, lød det fra Martin Sibast.