Nyhed
Forfærdet over syn: Overløb med spildevand – bind, kondomer og toiletpapir lå og flød
20. juni 2024
Af journalist Martin Hove Thomsen
Artikel bragt i Herning Folkeblad den 20. juni, 2024
Egon Østergaard har boet i Hodsager i 40 år, og forleden oplevede han noget, han aldrig før har set på sine gåture bag Hodsager Kirke.
Ved et overløb var kloakdækslerne blevet presset op som følge af et stort tryk, og ud i Storåen løb spildevandet, mens det også lå og flød med bind, kondomer og toiletpapir på et større område tæt ved Stoubæk Krat.
Egon Østergaard tog kontakt til Herning Vand. Det gjorde han som privatperson, men naturen er ikke ukendt land for ham. Med sin titel som formand for Dansk Ornitologisk Forening har han i mange år arbejdet med naturen.
Herning Vand inviterede ham prompte til et møde – og en forklaring på sagen – hos forsyningsselskabet på Ålykkevej. Og Folkebladet fik lov til at komme med.
- Jeg har vidst, at der med pumpestationen var overløb af og til, men det her ser ikke kønt ud. Det var med kondomer og bind … Det er ikke tidssvarende i 2024, siger Egon Østergaard, da vi har sat os rundt om bordet i et mødelokale.
- Jeg har ellers ikke gjort noget ved det, for jeg har tænkt, at der var en løsning på vej. Men da jeg så det her, tænkte jeg, at nej, det er for galt. Det var meget slemt at se på, siger Egon Østergaard og fortsætter:
- Derfor er jeg meget tilfreds og tilpas med, at I inviterer til det her møde. Jeg er indigneret over, at man oplever det i 2024 – det skete jo i 1960’erne og 1970’erne, siger han.
Superbeklageligt
Hos Herning Vand tøver administrerende direktør Hans Erik Kristoffersen ikke med at beklage hændelsen over for Egon Østergaard.
- Det, der er sket her, skal ikke ske. Det er beklageligt, men vi har en forklaring på, hvad der er sket, siger direktøren.
- Vi er glade for, at kunder kommer med en »heads up« til os, når de opdager sådan noget. Det giver os en mulighed for at gøre noget, når systemet fejler. Vi dækker hele kommunen og har måling fra 47 overløb. Vi forsøger at overvåge dem, men der kan ske ting, som vi ikke ser, siger Hans Erik Kristoffersen.
Med ved bordet hos Herning Vand sidder også afdelingschefen i produktionen, Morten Fiskbæk Larsen, og Lasse Dinesen, der er projektleder i Herning Vands driftsafdeling. Sidstnævnte giver sig i kast med en forklaring på miseren i Hodsager, der skyldes flere uheldige omstændigheder på én gang.
For det første vaar en ledning – et rør med spildevand – endt med at stoppe til. Også risten har været stoppet til og har ikke kunne lukke overløbsvandet ordentlig igennem. For det andet har risten ikke opfanget de større ting såsom toiletpapir og bind, som den ellers skulle.
- Og så har der været en kontraklap, som har sat sig fast, så vandet ikke har kunnet passere ordentligt væk fra overløbsbygværket. Kontraklappen skal sikre, at vandet fra Storåen ikke ryger tilbage. Derudover har vi registrering af vores overløbsbygværker, men den her registrering har ikke fået sendt en rapport ind, siger Lasse Dinesen om de mange uheldige omstændigheder, der heldigvis kun opstår meget sjældent.
- Det er superbeklageligt. Derfor har vi lavet et tiltag, hvor vi får den rapport på døgnbasis – og så får vi både billeder og data på mængden af overløb, siger han.
- At spildevandet »kommer op på terræn« skal helst ikke ske igen, fastslår direktør Hans Erik Kristoffersen og forklarer, at overløbsbygværkerne fjernes i takt med, at kloaksystemerne separeres, og at det er et længere, sejt træk, da cirka en tredjedel af kloaksystemerne i Herning stadig er fælleskloak.
Hvor meget forurening?
Egon Østergaard vil gerne vide, hvor meget af det urensede spildevand der løber i Storåen, og hvor stor effekt det har på flora og fauna i åen. Og om Miljøstyrelsen er blevet orienteret om sagen.
Morten Fiskbæk Larsen, afdelingschef ved Herning Vand, understreger, at hændelsen med overløbet er indberettet til både Herning Kommune og Miljøstyrelsen.
- Vi sender billeder ind af det fra før, vi gør noget ved det, og bagefter når vi har ryddet op, siger han, inden Hans Erik Kristoffersen pointerer, at forsyningsselskabet intet har at skjule.
- Systemerne er, som de er, siger han og minder om, at spildevandet fra overløb generelt set er blevet kraftig fortyndet af regnvandet.
- Dermed er forureningen også lille. Men vi vil have fokus på lokalt at se, om der er nogle forhold, vi skal se på, siger han og lover, at han vil undersøge det nærmere i samarbejde med Herning kommune.
Morten Fiskbæk Larsen oplyser, at man ikke har specifikke tal på forureningen i Storåen, fordi det er meget svært at måle.
- Men en rapport fra en anden forsyning indikerer, at indholdet af kvælstof og fosfor i overløbsvand, som er stærkt fortyndet spildevand, i store træk svarer til de krav, der er til udledning af kvælstof og fosfor i renset spildevand fra rensningsanlæg, siger han og tilføjer:
- Men selvfølgelig er alle overløb forskellige.
Stort kloakarbejde i gang
Hidtil har overløbene i kommunen været nødvendige, men målet er, at de på sigtet forsvinder. Logikken er, at jo mere det regner, jo flere overløb vil der komme. Men jo mere Herning Vand får separeret kloakkerne, jo færre overløb vil det omvendt give.
Og det store arbejde med kloakseparering er Herning Vand i fuld gang med. Arbejdet er blandt andet i gang i Aulum, i Hammerum, i Ilskov, på Godthåbsvej i Herning, ligesom man er færdig med separeringen i Sunds.
Hele 218 kilometer fællesledning skal kloaksepareres, og det arbejde skulle efter planen gerne være færdig omkring 2050.
- Det er en overordnet plan, men der bliver rykket rundt på det. Det er også derfor, at jeg ikke kan sige, hvornår det sker i Hodsager. Men Hodsager er nede midt på listen, siger Lasse Dinesen, projektlederen, med et smil til Egon Østergaard, der altså må væbne sig med tålmodighed.
Men han lod til at få det ud af mødet, som han gerne ville.
- Jeg er meget klogere. Det er ikke nogen voldsom kritik, jeg kommer med, men jeg blev bare nødt til at reagere, siger Egon Østergaard og roser, at der hurtigt blev ryddet op igen ved overløbet i Hodsager.