Nyhed
Borgerne er de virkelige helte

10. juni 2025
Af journalist Johann Marti
Artikel bragt i magasinet Vækstjylland den 4. juni, 2025.
De fleste tager det for givet, at rent vand bare kommer ud af hanen. Men bag vores drikkevand står mennesker og teknologi, som holder gang i en af samfundets mest kritiske infrastrukturer. Herning Vand er en af de usynlige helte, der beskytter både vores sundhed og vores fremtid
Herning Vands vandværker pumper 400.000 liter drikkevand op i timen – det svarer til cirka. 3.000 toiletbesøg.
Det rene vand hentes fra dybt nede i undergrunden og overvåges nøje fra projektleder Lise Kristensens computerskærm.
- Vi holder øje med både forbrug, grundvandsniveau og prøver fra vores vandværker. Det giver os mulighed for hurtigt at gribe ind, hvis noget ikke stemmer, fortæller hun.
På computeren viser projektlederen, hvordan den seneste tørke har sænket grundvandsniveauet, og hvordan landbruget i stedet må ty til andre vandingsmetoder end den fra oven.
- I tørkeperioder er det ikke kun vandforsyningerne, der skal bruge vandet, og vi kan se det direkte på graferne, når landbruget begynder at vande markerne, siger Lise Kristensen og tilføjer:
- Med klimaforandringerne ser vi nye regnvejrsmønstre. I dag falder regnen om foråret og sommeren ofte i store mængder på kort tid, og fordi jorden er så tør, når vandet ikke ned til grundvandet – det løber i stedet ud i vandløbene. Vi ser marker, der er plaskvåde i februar, mens landbruget allerede begynder at markvande i marts. Og det er netop dér, vi normalt får fyldt vores grundvandsmagasiner. Det er et problem, fortæller hun.
Verdens bedste vand
Med vand som en livsnødvendig fødevare, ligger der et stort ansvar på landets vandforsyninger.
- Vand er både en livsnødvendig fødevare og en kritisk del af samfundets infrastruktur. Uden rent drikkevand stopper alt – fra fødevareproduktion og erhvervsliv til hygiejne og sundhed. I en krisesituation er det for eksempel forsyningen til sygehuset i Gødstrup der er Herning Vands første prioritet, fortæller hun.
Men hvordan sikrer man, at vandet er rent, smager godt – og ikke lugter?
- Hvis vi ikke gjorde noget ved vandet, inden det blev sendt ud til kunderne, ville det lugte af prut og smage af blod. Det skyldes, at der naturligt er jern og svovlforbindelser i grundvandet. Derfor starter vi med at ilte det – vi sender det over en iltningstrappe, så der kommer luft i vandet, fortæller hun.
Selvom det danske grundvand er noget af det bedste i verden, kan problemer opstå – især efter vandet har forladt vandværket. Brud på ledningsnettet eller fejl i hjemmets installationer kan forurene vandet.
- Hvis vi opdager bakterier eller forhøjede værdier i prøverne på vores ledningsnet, går vi straks i alarmberedskab. Det kan få store konsekvenser for både erhverv og borgere, hvis vi ikke reagerer hurtigt, understreger Lise Kristensen.
Det er langt fra alle europæiske lande, der henter deres drikkevand fra undergrunden, som vi gør i Danmark. I Norge og Sverige kommer vandet typisk fra overfladekilder som søer, smeltevand og vandløb. I Sydeuropa bruges der også overfladevand, som ofte bliver klorbehandlet.
- Jeg smager altid lige på vandet, når jeg er i Spanien, men jeg kunne ikke finde på at drikke det direkte fra hanen. Jeg tror faktisk heller ikke, deres maver ville have det så godt med vores danske vand – de er ikke vant til de naturlige bakterier, vi har. Jeg har endda mødt folk, der synes det er ulækkert, at vi ikke tilsætter kemikalier i Danmark. Og det er jo lidt sjovt – vi har svært ved at forstå, at nogen kan mene, at vand med kemikalier er sundere end det rene og naturlige grundvand, vi drikker, fortæller Lise Kristensen med et smil.
Ikke på børnebørnenes regning
For at undgå at vi i fremtiden skal rense og behandle det danske drikkevand yderligere, er en af Herning Vands vigtigste opgaver at beskytte grundvandsmagasinerne.
- Det handler om at fremtidssikre. Det vi gør i dag, ser vi måske først resultatet af om 20 – 30 år. Derfor er vi nødt til at tænke langsigtet – vi vil ikke efterlade regningen til vores børnebørn, siger Lise Kristensen.
Hun understreger, at hvis der ikke bliver gjort en aktiv indsats mod forurening, er det borgerne, der kommer til at betale prisen.
- Det er langt dyrere at rense vandet end at grundvandssikre det. Lige nu har de store problemer i Aalborg, hvor der er kemikalier og særligt nitat, der er sivet ned i grundvandet – og det bliver dyrt for dem, fortæller hun.
I Aalborg står borgerne over for en ekstraregning på 645 millioner kroner. Det svarer til omkring 1000 kroner årligt pr. husstand – i de næste 10 år.
Borgerne er de virkelige helte
Herning Vand har ikke direkte indflydelse på de overordnede rammer for grundvandssikring, men de forsøger at være politisk aktive og tage dialogen med kommunen om mulige løsninger.
- Landspolitisk havde vi håbet, at den nye trepartsaftale også direkte ville have omfattet grundvandsbeskyttelse – men det gør den desværre ikke, og det er vi rigtig ærgerlige over, fortæller hun og forsætter.
- Men de virkelige helte er kommunens borgere og erhvervsliv – herunder landbruget. Uden deres indsats for at passe på grundvandet, for eksempel ved at undgå sprøjtemidler i haver og på marker, ville vi ikke kunne sikre rent drikkevand i fremtiden, siger Lise Kristensen og fortsætter:
- Vi skal være taknemmelige for vores danske grundvand …
Beskyt grundvandet
Hjælp os med at passe på vores fælles grundvand. Hvordan du gør det, kan du læse meget mere om i artiklen herunder.